torstaina, helmikuuta 24, 2005

Tilastollisia tosiasioita

Minulla on päässäni ajatus, jota en varmaan osaa pukea sanoiksi. Olen lukenut Lapsesta aikuiseksi -tutkimusta käsittelevää kirjaa ja silmäni ovat avautuneet näkemään että... Mitä oikeastaan?

Että tutkimustulokset vahvistavat sen, minkä jo tiesinkin. Että ihmisen elämää voi tarkastella kaikenlaisten filttereiden ja korrelaatioiden kautta, niin että ihmisestä tulee pelkkä ominaisuuskimppu. Että jos on x, on mitä todennäköisemmin myöhemmin elämässään y, mutta jos on a, myöhemmin elämässä on todennäköisesti b. Että yhteiskunnallis-psykologinen seurantatutkimus on kuin kolmenkymmenen vuoden päähän ulottuva ennustus.

En suosittele heikkohermoisille. Tämä on ikävää luettavaa niiden näkökulmasta, jotka:

- olivat lapsena ahdistuneita tai aggressiivisia
- ovat olleet työttömänä useita kertoja
- ovat nuorena käyttäneet alkoholia väärin
- ovat lapsesta asti osoittaneet heikkoa itsehallintaa
- ovat yksinhuoltajia
- ovat määräaikaisessa työsuhteessa
- kokevat parisuhteessa paljon ristiriitoja

Tilastolliset metodit osoittavat, että on todennäköistä, että ihmisiä, joilla on jokin ominainaisuus näistä, kohtaa helpommin jokin epämiellyttävä asia kuten masennus, ahdistuneisuus, avioero, syrjäytyminen jne.

Kuten sanoin, en onnistu muotoilemaan ajatusta ja turha tulla kommentoimaan, että faktat eivät ylläolevassa ole täsmälleen oikein (mikä on syy ja mikä seuraus?). Elämä vaikuttaa lukemani seurantatutkimuksen valossa epämiellyttävän deterministiseltä.

Valonpilkahduksena kerrottakoon, että olen itse elävä esimerkki siitä, etteivät kaikki sosiaaliset loukut napsahdakaan. Aina joku välttää salakavalasti ansan, hyppää vehreämmälle oksalle, näyttää tilastolle pitkää nenää.

Joitakin äitejä saattaa lohduttaa se, että "heikko parisuhde" ennustaa joidenkin tutkimusten mukaan äidin myönteistä (ja toisaalta isän kielteistä) suhtautumista lapseen. "[...] mitä vähemmän puoliso osallistuu ja on vuorovaikutuksessa perheensä kanssa, sitä herkempi äiti on huomaamaan vauvansa tarpeet." Minua ei kyllä lohduta, koska meidän parisuhde ei ole heikko.