Kyökkipsykologiaa ja halauksia
Olen epäsuosiossa.
Illalla meillä oli Eetun kanssa nukutustaistelu. Eetu olisi halunnut iskän vierelleen nukuttamaan. ”Äiti on huono, en juttele äitille”, hän sanoi. ”Minä menen nyt huutamaan ikkälle”, hän ilmoitti itku kurkussa. Kömpi sängystä pois ja huuteli ”ikkääää” sydäntäsärkevästi makuuhuoneen ovensuussa.
Vaihdoimme lopuksi paikkoja. Mies tuli nukutushommiin, äiti lähti suihkuun pala kurkussa.
Tulee paha mieli, kun joutuu lapsen hyljeksimäksi. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta enkä minä ollut ensimmäinen ”huono” ihminen. Mummi sai kesällä kestää samanlaista kohtelua. Lujille otti puolin ja toisin.
Pohdimme äitini kanssa hartaasti, mikä on ilmiön syynä. Miksi edellisenä iltana rakastettu, paijattu ja suukotettu ihminen muuttuu yllättäen huonoksi? Ja mitä huonous lapselle tarkoittaa? Ettei kelpaa kyseiseen tehtävään? Vai onko huonous laajennettavissa käsillä olevan tilanteen ulkopuolelle?
Pysyvä ominaisuus se ei ainakaan ole. Hetken päästä tai viimeistään seuraavana päivänä huonosta on taas tullut ihana. ”Minä äiti tinua lakattan.”
Miten kolmevuotiaan esittämiin loukkauksiin pitäisi suhtautua? Luulisin, ettei niihin kannata liiemmin takertua tai vetää sellaisia hätiköityneitä johtopäätöksiä kuin: ”lapseni ei rakasta minua” tai: ”olen huono äiti”.
Äitini esitti seuraavanlaisen teorian: Lapsi on viettänyt paljon aikaa mummin kanssa. Hänestä on ollut ihanaa olla mummin kanssa. Lapselle tulee huono omatunto siitä, että hän tuntee näin mummia kohtaan, ikään kuin olisi äidille uskoton. Vakuuttaakseen kiintymystään äidille, lapsi hylkää mummin teatraalisesti. Lapsi ei vielä ymmärrä, että voi rakastaa montaa ihmistä ja eikä sitä, että hauskanpito yhden tärkeän ihmisen kanssa ei ole toiselta pois.
Tämän teorian mukaan loukattukin ihminen voi tulkita loukkauksen rakkaudenosoitukseksi. Loukkaus ei olekaan tarkoitettu loukkaukseksi, vaan ennemminkin viestiksi suosioon päässeelle ihmiselle. Viesti on: ”Sinua minä rakastan. Älä epäile sitä. Huomaatko, miten en rakasta mummia/äitiä ollenkaan.” Suhde loukatun äidin/mummin ja lapsen välillä on kyllin vahva kestääkseen hetkellisen hylkäyksen. Lapsi ei epäile tätä.
Äitini on aina ollut hyvä ajattelemaan. Kenpä tietää, miten lapsen mieli toimii.
Eilisessä tapauksessa olisin taipuvainen karumpaan tulkintaan: Olen ollut kovin uppoutunut omiin asioihini enkä ole ainakaan kolmeen iltaan ollut lapseni iltatoimissa mukana. Eetu on ehtinyt tottua isänsä nukuttamistapoihin ja äidin tapa ei eilen kelvannut. Sellaista sattuu. Täytynee suorittaa äidillisiä korjausliikkeitä ja paneutua ponnekkaammin lapseni kanssa olemiseen.
Ei sillä, etteikö lapsi saisi preferoida isäänsä. Minulle vain tulee hylkäyskokemuksista paha mieli ja halu olla lapsen kanssa enemmän, löytää kadotettu yhteys. Toisaalta jos äitini tulkinta on oikea, hyvä reaktio olisi nimenomaan jättää tilaa isän ja pojan yhdessäololle.
Ja mitä tapahtui tänä aamuna? Poika halusi olla minussa ihan kiinni, kylphyhuoneeseenkin tuppautui mukaani, kenkiä laittaessa halusi halata. Isänsä oli illalla kertonut pojalle, miten paha mieli äitille tuli. Minä en kantanut kaunaa, vaan nautin halauksista. Eihän sitä tiedä, saako niitä enää illalla.
5 Comments:
Voikohan 3-v kokea huonoa omatuntoa kun viihtyessään mummin kanssa? Ehkäpä. Mä olen ajatellut että lapsi vain nauttii siitä että kokee jonkun asian olevan hänen vallassaan, kun siihenpä ei vanhemmilla ole mitään sanomista kummasta tenava milloinkin eniten tykkää. Kolahtaahan se ikävästi tuollainen palaute. Saan vähän väliä isommalta kuulla olevani tuhma, tyhymä tai "töppelö" - tämän nimityksen on oppinut myös pikkuveli, joka haluaa ites päättää onko "isin poika" vai "äitin kuutanen". Jos toista ehdottaa, poika valitsee sen toisen.
-HR
Hyvin on mummisi ajatellut. Meillä minä en ole nukuttanut aikoihin, koska poika vaan alkaa riehumaan eikä nukahda. Nyt sitten parin viikon ajan ei ole suostunut edes vaippaa laittamaan isin kanssa, vaan kiljuu vaan äitiä. Ja nukahtaa parissa minuutissa mun kanssa :D Mies on ottanut aika raskaasti välillä sen, ettei poika anna hänen pukea tms. Täytyykin näyttää hänelle tämä teksti.
Sun äitisi teoria on hieno! Juuri noin. Mä uskon yhä vähemmän ja vähemmän lasten omanapaisuuteen ja kaikkivaltaiseen, mahtailevaan ajatusmaailmaan, mielestäni pikkulapset ovat paljon tuota älykkäämpiä ja psyykkisesti kehittyneempiä. Havaitsen joka päivä, kuinka hienoja ja monimutkaisia pelejä he osaavat pelata, ja kuinka moniulotteisia tavoitteita heilläkin on. Lapset osaavat mennä ihmissuhdeverkostossa kuin kala vedessä. Siksi hämmästelen sen luutuneen käsityksen viljelyä, että lapset ovat pikkukeisareita, omahyväisiä ja itsekeskeisiä. Eivät ole, eivät edes pienimmät. Me ihmiset olemme läpeensä sosiaalisia olentoja ja sosiaaliset taitomme ja valmiutemme ovat hyvin kehittyneitä. Niitä olisi vain käytettävä, aktiivisesti ja ikäänkuin kultivoiden.
Lapset, kuten ihmiset yleensäkin, ovat vapautuneempia ilmaisemaan tunteitaan seurassa joka on luotettava. Syy tunteenpurkaukseen voi olla vastapuolessa, tilanteessa, tai ihan satunnaista riekkumista (näin temperamenttisessa porukassa elävänä ilmaisisin asian). Negatiivistakin sisältöä sisällään pitävä tunteen ilmaisu on mielestäni lapselta aina ensisijaisesti luottamuksen osoitus - osoitus siitä että tämän ihmisen kanssa uskaltaa olla muutakin kuin koulumaisen kiltti. Pitäähän lapsella olla joku paikka jossa olla vapaa. Ja sen jälkeen, jos alkaa tuntua että kyseessä on jokin pysyvä, enemmäkin lapsen tyytymättömyys olosuhteisiin tms. kiinnittäisin huomiota asiaan ja alkaisin selvittää mikä on taustalla. Itse annan jatkuvasti lapsilleni hyvää palautetta siitä että tuulettavat ja kritisoivat - jos se perustuu [lapsen näkökulmasta] asiaan. Tietysti erityisesti varhaismurkun osalta voidaan todeta, että päivä on epänormaali, jos ei kuulu mitään natkutusta vanhempien suuntaan ;-)
Ja turhan vänkytyksen saa katki kommennolla!
mipi
comment has been left...
Lähetä kommentti
<< Home