tiistaina, elokuuta 09, 2005

Kyökkipsykologiaa ja halauksia

Olen epäsuosiossa.

Illalla meillä oli Eetun kanssa nukutustaistelu. Eetu olisi halunnut iskän vierelleen nukuttamaan. ”Äiti on huono, en juttele äitille”, hän sanoi. ”Minä menen nyt huutamaan ikkälle”, hän ilmoitti itku kurkussa. Kömpi sängystä pois ja huuteli ”ikkääää” sydäntäsärkevästi makuuhuoneen ovensuussa.

Vaihdoimme lopuksi paikkoja. Mies tuli nukutushommiin, äiti lähti suihkuun pala kurkussa.

Tulee paha mieli, kun joutuu lapsen hyljeksimäksi. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta enkä minä ollut ensimmäinen ”huono” ihminen. Mummi sai kesällä kestää samanlaista kohtelua. Lujille otti puolin ja toisin.

Pohdimme äitini kanssa hartaasti, mikä on ilmiön syynä. Miksi edellisenä iltana rakastettu, paijattu ja suukotettu ihminen muuttuu yllättäen huonoksi? Ja mitä huonous lapselle tarkoittaa? Ettei kelpaa kyseiseen tehtävään? Vai onko huonous laajennettavissa käsillä olevan tilanteen ulkopuolelle?

Pysyvä ominaisuus se ei ainakaan ole. Hetken päästä tai viimeistään seuraavana päivänä huonosta on taas tullut ihana. ”Minä äiti tinua lakattan.”

Miten kolmevuotiaan esittämiin loukkauksiin pitäisi suhtautua? Luulisin, ettei niihin kannata liiemmin takertua tai vetää sellaisia hätiköityneitä johtopäätöksiä kuin: ”lapseni ei rakasta minua” tai: ”olen huono äiti”.

Äitini esitti seuraavanlaisen teorian: Lapsi on viettänyt paljon aikaa mummin kanssa. Hänestä on ollut ihanaa olla mummin kanssa. Lapselle tulee huono omatunto siitä, että hän tuntee näin mummia kohtaan, ikään kuin olisi äidille uskoton. Vakuuttaakseen kiintymystään äidille, lapsi hylkää mummin teatraalisesti. Lapsi ei vielä ymmärrä, että voi rakastaa montaa ihmistä ja eikä sitä, että hauskanpito yhden tärkeän ihmisen kanssa ei ole toiselta pois.

Tämän teorian mukaan loukattukin ihminen voi tulkita loukkauksen rakkaudenosoitukseksi. Loukkaus ei olekaan tarkoitettu loukkaukseksi, vaan ennemminkin viestiksi suosioon päässeelle ihmiselle. Viesti on: ”Sinua minä rakastan. Älä epäile sitä. Huomaatko, miten en rakasta mummia/äitiä ollenkaan.” Suhde loukatun äidin/mummin ja lapsen välillä on kyllin vahva kestääkseen hetkellisen hylkäyksen. Lapsi ei epäile tätä.

Äitini on aina ollut hyvä ajattelemaan. Kenpä tietää, miten lapsen mieli toimii.

Eilisessä tapauksessa olisin taipuvainen karumpaan tulkintaan: Olen ollut kovin uppoutunut omiin asioihini enkä ole ainakaan kolmeen iltaan ollut lapseni iltatoimissa mukana. Eetu on ehtinyt tottua isänsä nukuttamistapoihin ja äidin tapa ei eilen kelvannut. Sellaista sattuu. Täytynee suorittaa äidillisiä korjausliikkeitä ja paneutua ponnekkaammin lapseni kanssa olemiseen.

Ei sillä, etteikö lapsi saisi preferoida isäänsä. Minulle vain tulee hylkäyskokemuksista paha mieli ja halu olla lapsen kanssa enemmän, löytää kadotettu yhteys. Toisaalta jos äitini tulkinta on oikea, hyvä reaktio olisi nimenomaan jättää tilaa isän ja pojan yhdessäololle.

Ja mitä tapahtui tänä aamuna? Poika halusi olla minussa ihan kiinni, kylphyhuoneeseenkin tuppautui mukaani, kenkiä laittaessa halusi halata. Isänsä oli illalla kertonut pojalle, miten paha mieli äitille tuli. Minä en kantanut kaunaa, vaan nautin halauksista. Eihän sitä tiedä, saako niitä enää illalla.

6 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Voikohan 3-v kokea huonoa omatuntoa kun viihtyessään mummin kanssa? Ehkäpä. Mä olen ajatellut että lapsi vain nauttii siitä että kokee jonkun asian olevan hänen vallassaan, kun siihenpä ei vanhemmilla ole mitään sanomista kummasta tenava milloinkin eniten tykkää. Kolahtaahan se ikävästi tuollainen palaute. Saan vähän väliä isommalta kuulla olevani tuhma, tyhymä tai "töppelö" - tämän nimityksen on oppinut myös pikkuveli, joka haluaa ites päättää onko "isin poika" vai "äitin kuutanen". Jos toista ehdottaa, poika valitsee sen toisen.
-HR

09 elokuuta, 2005 10:15  
Blogger Susanna said...

Hyvin on mummisi ajatellut. Meillä minä en ole nukuttanut aikoihin, koska poika vaan alkaa riehumaan eikä nukahda. Nyt sitten parin viikon ajan ei ole suostunut edes vaippaa laittamaan isin kanssa, vaan kiljuu vaan äitiä. Ja nukahtaa parissa minuutissa mun kanssa :D Mies on ottanut aika raskaasti välillä sen, ettei poika anna hänen pukea tms. Täytyykin näyttää hänelle tämä teksti.

11 elokuuta, 2005 09:55  
Blogger Feministi said...

Sun äitisi teoria on hieno! Juuri noin. Mä uskon yhä vähemmän ja vähemmän lasten omanapaisuuteen ja kaikkivaltaiseen, mahtailevaan ajatusmaailmaan, mielestäni pikkulapset ovat paljon tuota älykkäämpiä ja psyykkisesti kehittyneempiä. Havaitsen joka päivä, kuinka hienoja ja monimutkaisia pelejä he osaavat pelata, ja kuinka moniulotteisia tavoitteita heilläkin on. Lapset osaavat mennä ihmissuhdeverkostossa kuin kala vedessä. Siksi hämmästelen sen luutuneen käsityksen viljelyä, että lapset ovat pikkukeisareita, omahyväisiä ja itsekeskeisiä. Eivät ole, eivät edes pienimmät. Me ihmiset olemme läpeensä sosiaalisia olentoja ja sosiaaliset taitomme ja valmiutemme ovat hyvin kehittyneitä. Niitä olisi vain käytettävä, aktiivisesti ja ikäänkuin kultivoiden.

12 elokuuta, 2005 12:34  
Anonymous Anonyymi said...

Lapset, kuten ihmiset yleensäkin, ovat vapautuneempia ilmaisemaan tunteitaan seurassa joka on luotettava. Syy tunteenpurkaukseen voi olla vastapuolessa, tilanteessa, tai ihan satunnaista riekkumista (näin temperamenttisessa porukassa elävänä ilmaisisin asian). Negatiivistakin sisältöä sisällään pitävä tunteen ilmaisu on mielestäni lapselta aina ensisijaisesti luottamuksen osoitus - osoitus siitä että tämän ihmisen kanssa uskaltaa olla muutakin kuin koulumaisen kiltti. Pitäähän lapsella olla joku paikka jossa olla vapaa. Ja sen jälkeen, jos alkaa tuntua että kyseessä on jokin pysyvä, enemmäkin lapsen tyytymättömyys olosuhteisiin tms. kiinnittäisin huomiota asiaan ja alkaisin selvittää mikä on taustalla. Itse annan jatkuvasti lapsilleni hyvää palautetta siitä että tuulettavat ja kritisoivat - jos se perustuu [lapsen näkökulmasta] asiaan. Tietysti erityisesti varhaismurkun osalta voidaan todeta, että päivä on epänormaali, jos ei kuulu mitään natkutusta vanhempien suuntaan ;-)
Ja turhan vänkytyksen saa katki kommennolla!

mipi

13 elokuuta, 2005 00:14  
Anonymous Anonyymi said...

comment has been left...

13 elokuuta, 2005 00:15  
Blogger alejandro842jerod said...

='Brand New News From The Timber Industry!!'=

========Latest Profile==========
Energy & Asset Technology, Inc. (EGTY)
Current Price $0.15
================================

Recognize this undiscovered gem which is poised to jump!!

Please read the following Announcement in its Entierty and
Consider the Possibilities
Watch this One to Trade!

Because, EGTY has secured the global rights to market
genetically enhanced fast growing, hard-wood trees!

EGTY trading volume is beginning to surge with landslide Announcement.
The value of this Stock appears poised for growth! This one will not
remain on the ground floor for long.

Keep Reading!!!!

===============
"BREAKING NEWS"
===============

-Energy and Asset Technology, Inc. (EGTY) owns a global license to market
the genetically enhanced Global Cedar growth trees, with plans to
REVOLUTIONIZE the forest-timber industry.

These newly enhanced Global Cedar trees require only 9-12 years of growth before they can
be harvested for lumber, whereas worldwide growth time for lumber is 30-50 years.

Other than growing at an astonishing rate, the Global Cedar has a number of other benefits.
Its natural elements make it resistant to termites, and the lack of oils and sap found in the wood
make it resistant to forest fire, ensuring higher returns on investments.

the wood is very lightweight and strong, lighter than Poplar and over twice
as strong as Balsa, which makes it great for construction. It also has
the unique ability to regrow itself from the stump, minimizing the land and
time to replant and develop new root systems.

Based on current resources and agreements, EGTY projects revenues of $140 Million
with an approximate profit margin of 40% for each 9-year cycle. With anticipated
growth, EGTY is expected to challenge Deltic Timber Corp. during its initial 9-year cycle.

Deltic Timber Corp. currently trades at over $38.00 a share with about $153 Million in revenues.
As the reputation and demand for the Global Cedar tree continues to grow around the world
EGTY believes additional multi-million dollar agreements will be forthcoming. The Global Cedar nursery has produced
about 100,000 infant plants and is developing a production growth target of 250,000 infant plants per month.

Energy and Asset Technology is currently in negotiations with land and business owners in New Zealand,
Greece and Malaysia regarding the purchase of their popular and profitable fast growing infant tree plants.
Inquiries from the governments of Brazil and Ecuador are also being evaluated.

Conclusion:

The examples above show the Awesome, Earning Potential of little
known Companies That Explode onto Investor�s Radar Screens.
This stock will not be a Secret for long. Then You May Feel the Desire to Act Right
Now! And Please Watch This One Trade!!


GO EGTY!


All statements made are our express opinion only and should be treated as such.
We may own, take position and sell any securities mentioned at any time. Any statements that express or involve discussions with respect
to predictions, goals, expectations, beliefs, plans, projections, objectives, assumptions or future events or performance are
not statements of historical fact and may be "forward, looking
statements." forward, looking statements are based on expectations, estimates
and projections at the time the statements are made that involve a number of risks and uncertainties which could cause actual results
or events to differ materially from those presently anticipated. This newsletter was paid $3,000 from third party (IR Marketing).
Forward,|ooking statements in this action may be identified through the use of words such as: "projects", "foresee", "expects". in compliance with Se'ction 17. {b), we disclose the holding of EGTY shares prior to the publication of this report. Be aware of an inherent conflict of interest resulting from such holdings due to our intent to profit from the liquidation of these shares. Shares may be sold at any time, even after positive statements have been made regarding the above company. Since we own shares, there is an inherent conflict of interest in our statements and opinions. Readers of this publication are cautioned not to place undue reliance on forward,looking statements, which are based on certain assumptions and expectations involving various risks and uncertainties that could cause results to
differ materially from those set forth in the forward- looking statements. This is not solicitation to buy or sell stocks, this text is
or informational purpose only and you should seek professional advice from registered financial advisor before you do anything related with buying or selling stocks, penny stocks are very high risk and you can lose your entire investment.

19 elokuuta, 2005 06:22  

Lähetä kommentti

<< Home