maanantaina, joulukuuta 27, 2004

"Avioliitto on hieno asia mutta..."

Minulla on newly wed -olo. Saimme vihdoin eilen käsiimme hää-DVD:mme, jonka puoli vuotta tuore lankoni oli editoinut. Lanko oli tehnyt erinomaista työtä, joten kannattihan tuota puoli vuotta odottaakin. Kuvan ja äänen harmonia oli täydellinen. Lanko oli koonnut äänimaailmasta ja kuvamateriaalista taidokkaan palapelin. Ammattimiehen kädenjälki näkyy ja iskee liikuttumishermoon.

Jokaisen avioparin kannattaisi ajoittain palata häävideoonsa. Hääpäivä on häkellyttävän hellyttävää katseltavaa. Lausutaan suuria sanoja, kyynelehditään, halataan ja annetaan suukkoja. Ehdotin miehelle, että katsoisimme DVD:n joka maanantaiaamu, hyväksi aluksi kulloisellekin viikolle. Aloittaisimme viikon palauttamalla mieliin miten paljon rakastammekaan. Niin kauan kun jaksaa yhtyä hääpäivän tunnelmaan, on talossa kaikki hyvin.

Isäni on kuollut, joten äitini piti häissämme "morsiamen isän puheen". Äiti puhui kauniisti ja osuvasti. Kaasoni ja muut parhaat ystävättäreni ylistivät sanoen, että kuulosti siltä kuin äitini pitäisi useinkin puheita. Hän aloitti ja lopetti sitaatilla, joiden merkityksen avasi puheen kuluessa. Hän puhui kuuluvalla, mutta luonnollisella äänellä. Puheessa oli sopivasti hellyyttä ja huumoria, vakavaa asiaa ja opastusta.

DVD:n paras anti oli kuitenkin viimeinen dialogi, joka käytiin autossa matkalla hääpaikalta hotellille. Morsiuspari on jo vähän nuupahtanut ja sääkin on kääntynyt aurinkoisesta sateiseksi, heinäkuisen valoisan yön viimeiset kristallinkirkkaat hetket, pisarat tuulilasissa. Lanko suuntaa kameran linssin maisemasta takapenkille.

Lanko: Miltäs nyt tuntuu?
Tuore aviovaimo: Aivan ihana päivä, selvittiin suuremmitta kommelluksitta ja ehdin jutella kaikkien sukulaisten ja ystävien kanssa...
Tuore aviomies (anopille, joka ajaa autoa): Käänny tästä sitten oikealle.
Tuore aviovaimo (vääntelee surullisena naamaansa): ...mutta kaikkein kurjinta on se, että kaikki on nyt ohitse! Tämä oli aivan ihana päivä!
Lanko: Nythän se vasta alkaa.
Tuore aviovaimo: Ai mikä?! --- Ai a v i o l i i t t o k o? Niin no joo avioliitto on hieno asia, mutta...
Lanko: Ja ensi vuonna teillä on eka hääpäivä.
Tuore aviovaimo: Joo. (kääntää katseen tuoreeseen aviomieheen ja hymyilee velmusti) Sitten onkin aivan järkyttävät bileet.
Tuore aviomies (aukaisee auton oven, vetää tuoreen aviovaimon mukanaan ulos): Hyvää yötä!

The End