maanantaina, joulukuuta 20, 2004

Entero

Pojalla on enterovirus. Suussa on rakkuloita, se on kaikkein kamalinta. Iho on myös paikoitellen näppyinen, mutta ne näpyt nyt voisi tulkita vaikka kuivan ihon ärsyyntymiseksi pesuainejäämistä tai kuivasta huoneilmasta. Olen häpeällisellä tavalla tyytyväinen, että saan olla kotona - virallisesti pikkuista hoitamassa, mutta samalla myös jouluvalmisteluja edistämässä.

Tänään olikin ihan miellyttävä päivä. (Tämä lause pitää ymmärtää niin, että sairaan lapsen hoitaminen ei aina ole kaikkein kiitollisinta hommaa noin niin kuin aikuisen näkökulmasta katsottuna. Lapselle saattaa hyvinkin jäädä leppoisat muistot, vaikka aikuinen horjuisi psykoosin partaalla.) Aamulla kävimme päivystysvastaanotolla Mehiläisessä, jossa oli oikein mukava lastenlääkäritäti, sitten Stockmannilla ruokaostoksilla, sillä jääkaappi ammotti tyhjyyttään eikä pikkupotilaalle maistu kuin pehmeä ja/tai juokseva ravinto. Hyvinhän tuo on syönyt: mannapuuroa, jäätelöä, maitoa, mehua, jogurttia, tuoreen kauraleivän keskiosaa... Kyllä noilla pysyy pieni mies hengissä muutaman päivän, miksei isompikin.

Keskipäivällä poika nukkui yli kolme tuntia päiväunia - mikä on tietysti kaikkien lakien vastaista, koska sairaiden lasten pitäisi määritelmänomaisesti itkeä ja kiukutella ja nukkua pikkupätkiä, jotta äidit hyppisivät seinille. Tätä menoa minä alan harkita pikkukakkosta. En minä muistanutkaan, että kotona on näin helppoa ja kivaa!

Kaloreita sen sijaan on kulunut. Aamulla puin pojan useaan otteeseen. Ensin siirsin hänet yövaatteista oloasuun. Sitten pikavauhtia edustuskelpoisempaan kokonaisuuteen, koska saimme lääkäriajan jo aamupäivälle. Kun olin taistellut haalarit et cetera pojalle, hän sanoi: "Pitti tulee."

Ei tullut kyllä pitti, mutta huomasin unohtaneeni laittaa pojalle vaipan. Haloo! Millainen äiti unohtaa vaipan! Poika käy kyllä sujuvasti potalla kotioloissa, mutta ei siihen tien päällä voi luottaa. Jouduin siis riisumaan lähes kaiken. Jätin potalla istuvalle pojalle kypärälakin ja pipon, mutta hän riisui ne itse. Näin ilmeestä, että hän ajatteli: "Kato nyt äiti miltä mä näytän. Mies pannaan paljaalla pyllyllä pisuttelemaan kypärälakki päässä!"

Ymmärsin häntä hyvin, joten annoin sen tapahtua.