perjantaina, joulukuuta 10, 2004

Kookos ulkoistaa joulun

Jouluruuassa tärkeintä on hieno maku, ei se, että ruokalaji on itse tehty, päättelin ja riensin oitis tilaamaan lounasruokalamme joulutorttuja, koska ne olivat parempia kuin "itse tehdyt" (eli siis ne kaupan valmistaikinasta paistetut). Ravintolan tortut olivat todellakin poikkeuksellisen hyvän makuisia, niissä oli miellyttävä purutunne ja luumuhilloa juuri sopiva määrä. Hinta 90 senttiä kappaleelta.

Tilasin torttuja 20 kappaletta kassamyyjältä, jolla ei selvästikään ollut tilausprosessi ihan hallussa. Ruokalamme mainostaa näyttävästi take away -tuotteita, mutta minulla on ollut omat epäilykseni prosessin sujuvuudesta. Ruokalan pöydässä olevasta mainoksesta minäkin sain päähäni sen hullun ajatuksen, että tilaushinta oli 70 senttiä. Me suurasiakkaat saamme alennusta.

Toimituspäiväksi sovittiin maanantai. Myyjä kysyi myös sähköpostiosoitteeni, mutta minulle jäi aavistuksen verran epäselväksi, pitääkö minun itse initioida haku, vai lähdenkö liikkeelle vasta kun ilmoitetaan. Pahaksi onneksi huomasin seuraavana maanantaina, että on itsenäisyyspäivä: ei työtä, ei työmaaruokalaa, ei torttuja.

Tiistaina ja keskiviikkona tortut olivat minulta unohduksissa. Torstaina heräsin tuumiskelemaan, odottavatkohan maanantaiset torttuni minua jossain nurkassa. Menin kysymään. Tämänkertainen myyjä ei selvästi ollut tietoinen, missä vaiheessa torttulinjalla oltiin menossa, mutta päättelimme kumpikin kohteliaasti älämölöä nostamatta äänettömällä sopimuksella, että jotain oli mennyt pieleen kummassakin päässä: ei ollut toimitusta, mutta oli asiakaskin vähän myöhässä.

Tein uuden tilauksen. Sovittiin, että tulen samana päivänä ennen kotiinlähtöä hakemaan uunituoreen toimituksen.

Tilauspäivänä havaitsin kauhukseni, että myynnissä ei enää ollut niitä superhyviä torttuja, vaan sellaista konditorioiden lehtevää vakiotorttua, jossa hillo on tortun päällä! Ostin yhden koemaistiaiseksi ja sillä hetkellä tiesin hävinneeni. Tulisin saamaan 20 kappaletta murenevaa, tavanomaisen makuista vakiotorttua.

Kuinka ollakaan unohdin taas hakea tortut. Tänään menin jälleen tiedustelemaan. Oi, siellähän (eiliset) torttuni olivat, paperikassissa keittiön rasvaisissa höyryissä lähestulkoon suojaamattomina, omat lehtevät vakiotorttuni! Kassalla en yllättynyt, hinta 90 senttiä kappale, mainoslehtisestä alennushintamainintoineen ei henkilökunta ollut tietoinen.

En ole ihan varma, mutta ihan kuin silmäkulmassani olisi vilahtanyt näky, että keittiössä paistettiin taas niitä unelmieni torttuja...