torstaina, joulukuuta 09, 2004

Varttua

Kerroinko jo, että aloitin varhaiskasvatuksen opinnot? No, aloitin varhaiskasvatuksen opinnot. Yritän pitäytyä epäkunnianhimoisena ja vain nautiskella opiskelusta. Kaikki, ihan kaikki tuntuu mielenkiintoiselta. Toivottavasti ei mopo karkaa käsistä ja päähän pälkähdä mitään t:llä alkavia sanoja kuten "tutkinto"...

Lauantaina palautan referaattini Irina Heikkilän Kasvatus-lehden artikkelista Kiintymyssuhde ja lapsen pelot. Referaatin oli määrä olla kommentoiva. Minähän kommentoin. Esitin mm. seuraavaa:

"Kiintymyssuhteella tarkoitetaan ihmissuhdetta lapsen ja lasta ensihetkistä lähtien hoitaneen, läheisimmän aikuisen (yleensä äidin) välillä. Ongelmilla tässä merkityksellisessä suhteessa uskotaan olevan kauaskantoisia seurauksia ihmisen elämän myöhemmissa ihmissuhteissa ja yleisesti sosaalisessa ja emotionaalisessa kehityksessä.

Kiintymyssuhdeteoria on sinällään käyttökelpoinen teoria nostamaan keskusteluun lapsen ja läheisten aikuisten välisiä suhteita ja niihin kätkeytyviä merkityksiä. Mielestäni kiintymyssuhdeteoria täytyy ymmärtää kuitenkin myös melko arvolatautuneena rakennelmana, koska sitä voidaan helposti käyttää väärin syyllistämään vanhempia. Lisäksi kiintymyssuhdeteoriaa voidaan hyvällä syyllä pitää patriarkaalista yhteiskuntaa ylläpitävänä teoriana, koska se antaa nimenomaan äidin ja lapsen suhteelle erityisarvon. Mystifioitu erityisasema toimii näppäränä aseena perhepoliittisissa keskusteluissa. Näistä syistä mikä tahansa tutkimus, joka perustaa havaintonsa teoriaan kiintymyssuhteista, uskaltautuu aralla alueelle.

Irina Heikkilä (2002) esittelee Kasvatus-lehden artikkelissaan Kiintymyssuhde ja lapsen pelot tutkimuksen, jossa selvitettiin päiväkoti-ikäisten lasten kiintymyssuhteita ja pelkoja. Osoittaa tutkijalta suorastaan uhkarohkeaa rämäpäisyyttä rinnastaa hypoteesissaan kiintymystyyli ja lasten pelot. Pelko on tiettyyn tilanteeseen sidottu psykofysiologinen tunnetila, välttämättömyys ihmisen evoluutiolle. Tiedämme sekä arkikokemuksen että tieteellisten tutkimusten perusteella, että pelot voivat kertoa myös lapsen kehityksen ongelmista. Kun tutkitaan pelkoja, astutaan yhdelle ihmisen psyyken salatuimmista alueista...."

Toivottavasti opet eivät ole tiukkapipoja. Kritiikkini kiintymyssuhdeteoriaa kohtaan on nimittäin aika tuulesta temmattua. Tiedän, että ko. teoriaa on kritisoitu, mutta ei minulla ole mitään kättä pidempää (= lähdeviitettä). Onkohan tuo liian paha herja noin niin kuin perusopintojen referaattiseminaarissa esitettäväksi?

***

Miesväki on Kärppä-matsissa, joten siksi minä tässä koneella joudan istuskelemaan. On pojan ensimmäinen jääkiekkopeli. Saa nähdä kuinka käy. Vastustin kevyesti pojan viemistä peliin, mutta vapaailta toisaalta houkutteli. Nyt isä tekee pojasta kiekkofanin, sitten niillä on yhteinen juttu, josta minä olen ihan ulkona - jopa siinä määrin, etten sisälle haluakaan.

***

Varhaiskasvatuksesta vielä: Stakesilla on näemmä näppärä Varttua-sivusto, "varhaiskasvatuksen valtakunnallinen verkkopalvelu". Sieltä löytyy kirjavinkkejä kera arvosteluin, monenlaista asiallista julkaisua sekä (kuollut) keskustelupalsta. Osallistumistakin suositaan, koska lukuvinkkejä saa lähettää ja Viikon osuma -nimiselle palstalle saa ehdottaa pikku-uutisia. Tällä viikolla näemmä kerrotaan, miten Belgiassa saatiin lisää miespuolisia varhaiskasvattajia korottamalla palkkoja jopa 30% lähtötasoa korkeammiksi. Miksi en ole yllättynyt... Toimisi varmaan meilläkin.

Minusta yllättävän hyvin toimitettu sivusto. Taitaa olla ihan pätevää porukkaa siellä Stakesissa.

Joka tapauksessa teoriani siitä, että mieheni sekä lapseni (jolla ihan varmasti diagnosoidaan vielä joku päivä ADHD) tulisivat kotiin maitojunalla, on jo osoittautunut vääräksi. Kiekkofani siitä pojasta sitten tuli.