perjantaina, tammikuuta 28, 2005

Onko lapsen saaminen kansalaisoikeus

Hesarin mielipideosastolla oli jälleen kirjoitus siitä, kenelle hedelmöityshoidot kuuluvat ja kenelle ei. Homoseksuaalipiirit (tässä tapauksessa lue: lesbopiirit) sekä sinkkunaiset ovat olleet tuohduksissaan, jos ja kun keinohedelmöitystä ei heille valtion varoin suoda.

Mielipidekirjoittaja kysyykin onko lapsen saaminen kansalaisoikeus. Jos on, miten siitä pääsevät nauttimaan myös homo- ja sinkkumiehet?

Heeenryyy! Onko mielipidettä, jotta minäkin osaisin päättää, mitä mieltä olisin?

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Ei kai tässä niinkään valtion varoista ole kyse, vaan ylipäätään siitä, kuka on oikeutettu hedelmöityshoitoihin. Edellisen lakiesityksen mukaan naisella piti olla _mies_, että pääsi ylipäätään hoitoihin, siis yksityisellekään puolelle. Yhdessä lakiversiossa lääkäreitä uhattiin jopa rangaistuksella, jos he antavat hedelmöityshoitoja "yksinäisille" naisille:-O

Mun mielestä heteroparisuhde ei ole mikään tae siitä, että lapsesta kasvaa onnellinen ja tasapainoinen ihminen. Eiköhän meillä ole riittävästi esimerkkejä tästä. Lesboparien lasten ongelmana ei ole niinkään naisten perheessä kasvaminen, vaan muiden ihmisten suhtautuminen ja tälle asialle lienee jotain tehtävissä, kun itse kukin reivaa ennakkoluulojaan vähän toiseen suuntaan.

"Yksinäisissä" naisissa ja naispareissa on loppujen lopuksi kyse niin mitättömän pienestä porukasta (muutama kymmenen vuosittain), että olisi minusta uskomatonta enemmistön diktatuuria viedä heiltä oikeus hedelmöityshoitoihin kaksinaismoralistisin ja ennakkoluuloisin perustein. Nämä naiset ovat kaikessa hiljaisuudessa saaneet lain puuttuessa hoitoja muutamilla klinikoilla, joten tulevaisuudessakaan mitään hillitöntä sinkkunais/lesbopariryntäystä lapsimarkkinoille on tuskin odotettavissa.

Homomiehet ovat kieltämättä ongelma ihan siksi, että heillä pitäisi olla sitten omasta takaa nainen, joka sen lapsen synnyttäisi. Synnyttäjää ei minustakaan oikein lailla voida kenellekään taata:)

Nypon

28 tammikuuta, 2005 17:03  
Blogger Kookos said...

Taidat olla oikeassa, hämärästi soittaa kelloa, että jokin aika sitten käytiin keskustelua siitä laista, että hedelmöityshoitoja ei edes _saisi_ antaa, vaikka potilas maksaisi itse.

Tässä mielipidekirjoituksessa otettiin kuitenkin mielestäni kantaa siihen, onko lapsen saaminen ns. kansalaisoikeus = terveydenhuollon varoja panostetaan tähän. [Toki tuen muotoja on monia, esim. että periaatteessa pitää itse kustantaa, mutta KELA:lta saa jonkunlaisen korvauksen.]

Joka tapauksessa kyse on nimenomaan tuosta asenteesta. Minusta kaksi naista, yksi nainen, kaksi miestä tai yksi mies on ihan yhtä hyvä huoltajana kuin mies ja nainen. Lapsen kannalta tärkeintä on, että hänellä on vähintään yksi, mielellään pari kolmekin luotettavaa aikuista lähipiirissään.

Jännittävä ajatus, ei sinällään mikään uusi, oli, että homopariskunnan tai yksinäisen miehen lapsen kaipuu ei välttämättä tule millään yhteiskunnan toimenpiteellä tyydytetyksi. Väestöliitto, muut yksityiset terveysasemat, puhumattakaan julkisesta terveydenhuollosta eivät tosiaan tarjonne kohtuja vuokralle? Pitäisikö?

31 tammikuuta, 2005 10:42  

Lähetä kommentti

<< Home