tiistaina, huhtikuuta 26, 2005

Se Fahrenheit-meemi tuli sitten tännekin

Kiltti on mahdottoman kiltti ja sinkautti tämän meemin minulle. Ah, en tiennyt sitä, mutta juuri kirjallisuutta tämä blogi kaipasikin kaiken kiihkomielisen puuduttavan tilityksen jälkeen!

Olet joutunut Fahreinheit 451:n maailmaan. Mikä kirja haluaisit olla?
Kääk, en ymmärrä kysymystä! Luulen, että olen lukenut teoksen joskus, mutta en muista miten siinä lopulta kirjoille kävi. Eikös ihmisillä ollut jokin tapa pelastaa kirjoja? Opettelivat ulkoa niitä tms.? Tarkoittaako kysymys siis: Minkä kirjan haluaisin poltettavan vai minkä kirjan haluaisin säästettävän?

Jos ensimmäistä, vastaukseni on jokin ällö jännäri, jonka minä olisin aikoinani voinut ja moni muu teinityttö voisi jättää lukematta, esimerkiksi Stephen Kingin Christine tai mikä tahansa muu Kingin roskaläjistä.

Jos jälkimmäistä, vastaukseni voisi olla vaikkapa Shakespearen Macbeth.

Oletko koskaan ollut ihastunut fiktiiviseen hahmoon?
Oih ja voih, vaikka kuinka moneen. Ensimmäisenä tulee mieleen Ylpeyden ja ennakkoluulon kopea Mr. Darcy (tosin elokuvalla voi olla osuutta asiaan).

Mitä luet tällä hetkellä?
Miten määritellään ”lukea tällä hetkellä” ;-) "Aktiivisesti" luen tällä hetkellä mieheni minulle ostamaa Torgrim Eggenin Sisustajaa, joka osuukin hermoon vallan nasevasti tässä vaiheessa talonrakennusprojektia. Suosittelen kaikille sisustuksesta ja designista kiinnostuneille. Eggen sai tosin hetkeksi horjumaan päätökseni laittaa keittiön välitilan materiaaliksi kaakelia vihjaamalla, että se on epätrendikästä. Yöpöydälläni on lisäksi kirja Lapsuus mediamaailmassa: Näkökulmia lasten tietoyhteiskuntaan sekä Anaïs Ninin päiväkirjojen ensimmäinen osa (jälkimmäinen on ikuisuusprojekti). "Tällä hetkellä" voisi viitata koko makuuhuoneen kirjahyllyyn, jossa on suuri joukko aloitettuja tai hetkenä minä hyvänsä aloitetuksi tulevia kirjoja... Tai sillä voitaisiin tarkoittaa sellaisia kirjoja kuin Koneiden voimaa, Suuria työkoneita, Oskari ja tutti ja Pingviini menee päiväkotiin. Ne olen kaikki ahminut moneen kertaan!

Mikä on viimeisin kirja, jonka ostit?
Ostin miehelle Helsingin tuliaisena Tuomas Vimman Helsinki 12…

Mikä on viimeisin lukemasi kirja?
…ja luin sen heti, kun mies oli saanut sen luetuksi. Se oli tosi hyvä. Kirjassa kuvattu elämäntyyli vaikutti etäisesti tutulta - no, tiettyyn rajaan asti. (Jos rehellisiä ollaan, niin ihan viimeisin kokonaan luettu kirja oli Puppe lomalla tai mikä sen nimi nyt olikaan.)

Mitkä viisi kirjaa ottaisit mukaan autiolle saarelle?
- Platonin Valtion tai jonkun muun yhteiskunnallisen tai filosofisen järkäleen
- Oxford English Dictionaryn kaikkine ziljoonine osineen – olisipa kerrankin aikaa paneutua pieneen sanastolaajennukseen
- Muumi-kirjojen yhteislaitoksen (jos sellainen olisi)
- Jonkun viihdyttävän lukuromaanin, vaikkapa Tolkienin Taru sormusten herrasta (mielellään samoissa kansissa Hobitin sekä lingvistisen ja ideologis-yhteiskunnallis-poliittis-uskonnollisen selitysteoksen kanssa)
- Survivor Skills for Dummies (tai joku sellainen), jotta en heti kuolisi

Kenen toivoisin jatkavan?
Mieluiten Paraisten ystävän - voisithan tehdä sen kommenttilootassani? Bloggaajista Feministin ilman muuta! Mutta osallistuuko kiihkeä feministimme tällaiseen meemihapatukseen... Otan riskin!

5 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

No totta kai Paraisten ystävä innostui heti...

Olet joutunut Fahreinheit 451:n maailmaan. Mikä kirja haluaisit olla?

Pakko tunnustaa etten ole lukenut Fahrenheit 451:tä. Jos halutaan tietää, minkä kirjan haluaisin poltettavan, en pysty valitsemaan -- huonoja on paljon mutta en toivo mitään poltettavaksi.
Jos taas halutaan tietää (kuten Kookos muistelee) minkä kirjan haluaisin pysyvän ihmisten mielissä, valitsen Raamatun, Koraanin tai jonkun muun uskonnollisen peruskirjan. Optimistisesti toivon että ihmiset sitten muistaisivat niistä vain ne kivat puolet jotka auttaisivat ihmisiä elämään sovussa keskenään ja unohtaisivat ne kohdat, jotka voi tulkita suvaitsemattomuuteen ja vihaan kehottaviksi.

Oletko koskaan ollut ihastunut fiktiiviseen hahmoon?

Perusteellisimmin varmaan Tuulen viemän Rhett Butleriin (ah sitä itkun määrää kun Scarlett ei tajunnut että Rhett on sen elämän rakkaus) ja Ylpeyden ja ennakkoluulon Mr Darcyyn. Viime vuosina fiktiolätkääntymiset ovat jääneet valitettavasti vähemmälle.

Mitä luet tällä hetkellä?

Tähtitieteilijä Esko Valtaojan ja piispa Juha Pihkalan kirjekokokoelmaa "Nurkkaan ajettu Jumala?" sekä Ranskan edesmenneen presidentin Francois Mitterrandin sairaudesta kertovaa kirjaa "Le Grand secret".

Mikä on viimeisin kirja, jonka ostit?

Tylsää: ostin läjän EU:n perustuslaista kertovia kirjoja.

Mikä on viimeisin lukemasi kirja?

Kauheata huomata mutta en muista. Oletan että tässä haetaan lineaarista lukutapahtumaa ensimmäiseltä sivulta viimeiselle. Luen nykyään säälittävän vähän fiktiota, ja tietokirjoja luen harvoin alusta loppuun pompahtelematta kappaleiden yli. Olisikohan viimeksi lukemani fiktiokirja Reidar Palmgrenin "Lentämisen alkeet"?

Mitkä viisi kirjaa ottaisit mukaan autiolle saarelle?

Hyödyksi: Aleksis Kiven Seitsemän veljestä (uskomatonta, mutta en ole lukenut sitä ikinä) ja joku selviytymisopas.
Huviksi Jane Austenin Emma, Ernest Hemingwayn Kenelle kellot soivat ja Leo Tolstoin Anna Karenina.

Kenen toivoisin jatkavan?

En osaa sanoa -- en tunne blogistania riittävästi!

27 huhtikuuta, 2005 10:59  
Anonymous Anonyymi said...

Paraisten ystävä täällä kommentoi omaa kommenttiaan... Luin uudelleen aamuisen lätinäni ja ohoh ohoh: vanha pakanahan kuulostaa hartaalta uskovalta. Mainittakoon nyt selvyyden vuoksi kuitenkin myös se, että tähtitieteilijä Valtaoja vakuutti minut piispa Pihkalaa paremmin.

27 huhtikuuta, 2005 16:49  
Blogger Feministi said...

Beibi, no jopas homman lykkäsit! ;) Että myös minun pitää vastata? Tehnen sen vaikkapa huomenna, nyt ei aika riitä. Pitää nousta ja lähteä ihan kohta.

28 huhtikuuta, 2005 11:52  
Anonymous Anonyymi said...

Huh huh, et ole tainnut lukea vielä Sisustajaa loppuun? Mun on vaikea kuvitella että kukaan haluaisi tehdä mitään sen päähenkilön makumieltymysten mukaan luettuaan kirjan. Hahmo oli kyllä rakennettu hyvin, kolkohko funkkis-maku, tyhjyys, yksisilmäinen kylmä ajatusmaailma, taustat plus nykyisyys. Hyvä kirja kyllä, vaikka karmee.

29 huhtikuuta, 2005 07:45  
Blogger Kookos said...

Paraisten ystävä: Kiitos. Olet niin ihana, muah-muah-muah (=suukkoja poskille). Itse muuten havaitsin jo aiemmin, etten maininnut yhtään uskonnollista kirjaa, siis MINÄ! Harkitsin kyllä Raamatun lisäämistä aution saaren listaan, mutta se tuntui liian pliisulta. Jee, mikä argumentti! Darcy oli iiihana!

Anonymous: En ole tosiaan lukenut Sisustajasta vasta kuin kolmasosan. Toki tyyppi on karrikoidun pinnallinen, mutta edustaa silti minulle hyvän maun ihannetta. Kirja pukee hyvin sanoiksi keskiluokan mainstream-mauttomuuden ja on niukan minimalistisen sisustustyylin (jota itsekin harrastan) ylistys. Funkkis on minustakin tyylien tyyli, kaiken muun yläpuolella.

29 huhtikuuta, 2005 17:45  

Lähetä kommentti

<< Home