keskiviikkona, toukokuuta 11, 2005

Kiinalainen eläinten luokittelu, osa I

Eräs hyvä ystäväni esitti minulle kerran hassun eläinten luokittelun, se oli kuulema muinainen kiinalainen. Kyselin siitä sittemmin eri yhteyksissä muutamaan otteeseen, koska olisin halunnut lukea sen uudelleen, mutta kollektiivinen muisti petti, kukaan ei tunnistanut, mitä tarkoitin.

Eräänä päivänä päätin googlettaa ja kuinka ollakaan “kiinalainen eläinten luokittelu” tuotti tuloksia. Kun saa yhden tuloksen, voi siitä nyhtää irti lisää tietoa ja tehdä tarkemman haun. Pääsin selville, että webbi suorastaan kuhisee tietoa tästä hupaisasta taksonomiasta – erityiset bloggaajat ovat ahkerasti siteeranneet sitä postauksissaan.

Luokittelu menee näin:

a. keisarille kuuluvat
b. balsamoidut
c. kesytetyt
d. siat
e. merenneidot
f. tarunomaiset
g. juoksukoirat
h. tässä luokitellut
i. ne jotka riehuvat kuin hullut
j. lukemattomat
k. hyvin hienolla kamelinkarvasiveltimellä piirretyt
l. ja niin edelleen
m. juuri nahkansa luoneet
n. etäältä kärpästä muistuttavat

Luokittelu kirvoittaa ihan ensimmäisenä huvittuneen ajatuksen: Ihan hassuja ryhmiä! Silti, kun kerran otsikon mukaan kyseessä on muinaisten kiinalaisten käyttämä luokittelu eläimille, listaa yrittää parhaansa mukaan tulkita asiayhteydessään.

Keisarille kuuluvat ovat varmaan harvinaisia ja kauniita tai muuten mystisiä eläimiä - ehkä pandoja, kissoja ja pörröisiä apinoita? Hyvin hienolla kamelinkarvasimeltimellä piirretyistä tulee mieleen gaselleja. Se että siat ja juoksukoirat ovat omana luokkanaan antaa kategorisoinnille jämäkkyyttä – kyllä tässä eläimistä on kyse.

Jos ajattelee asiaa järjellä ja kontekstista irti reväistynä, haivaitsee heti, että kyseessä ei voi olla eläinten luokittelu. Ei kukaan ihminen, kiinalainen tai muinainen olisi niin typerä, että yrittäisi väittää tätä johdonmukaiseksi luokitteluksi. Vaikka poistettaisiin järjettömät kohdat “tässä luokitellut” ja “ja niin edelleen”, löytyy silti epäloogisuuksia. Eikö keisarille kuuluvia voida myös balsamoida? Eivätkö juoksukoirat voi riehua kuin hullut? Jos juuri nahkansa luoneet viittaa matelijoihin, missä ovat ne käärmeet, jotka eivät juuri ole luoneet nahkaansa?

Mitä muka-kiinalainen-eläinten-luokittelu meille siis opettaa? Jotta kategorisointi olisi johdonmukainen ja käyttökelpoinen, päällekkäisyydet ja aukot pitää karsia. Kunkin luokan pitää sulkea kaikki muut pois. Englanniksi sanottuna, luokkien pitää olla mutually exclusive.

Seuraavaksi kirjoitan siitä, mikä tämä luokittelu oikeasti on.