tiistaina, toukokuuta 03, 2005

Kookos menee lakkoon

Minusta tuli nyt näemmä vain Philin kommentoija, tavallaan lakeija. Tai ehkä hän vaan onnistui kirjoittamaan parina viime päivänä aiheista, joista minulla sattuu olemaan mielipide? [Minulla on kyllä aina mielipide.]

Phil kirjoittaa vihreiden ehdottamasta lapsentekolakosta ja pohdiskelee vanhemmuuden kustannusten jakamista, jota vihreät ovat ehdottaneet jo aikaa sitten.

Vastaan suoraan Philille ja kommentoijille, mutta omassa blogissani, koska tästä tulee kuitenkin vähän pitkä ja koska blogini on ainoa mahdollisuuteni kirjoittaa suomeksi ja aion pitää tästä edusta kiinni. Syytin muuten häntä – tarpeettoman julmasti – "perverssin kieroutuneesta sovinistinäkökulmasta". Se kuulostaa kauheammalta suomeksi kuin englanniksi, joten pyydän vielä uudelleen Phililtä anteeksi: Please forgive me, Phil.

Joka tapauksessa Philin maalailemista ongelmista en ymmärrä puoliakaan, ne eivät kuulosta olevan juuri tämän ehdotuksen seurauksia, vaan jonkun ihan muun. Voihan olla, että olen ymmärtänyt vanhemmuuden kustannusten jakamisen väärin? Luulin, että sillä tarkoitetaan sitä, että kaikki työnantajat maksavat jonkunlaisen prosenttiosuuden yhteiseen rahastoon ja tästä rahastosta äitiyslomat ja hoitovapaat rahoitetaan. Näin minä vihreiden ehdotuksen ymmärrän. Ymmärtävätkö muut sen jotenkin toisin?

Tuolla prosenttiosuudella olisi toki jonkunlainen laskukaava: per työntekijä, per maksettu palkkaeuro, per tehty työtunti tms., mutta työntekijöiden lisääntymiskyvyllä tai -halulla, seksuaalisella suuntauksella tai muilla tekijöillä, jotka tiettävästi vaikuttavat lapsimäärään, ei olisi maksun kannalta mitään merkitystä. Jos suomalaisen yrityksen ABC työntekijät ovat pääasiassa 60-vuotiaita, kyvyttömiä, hedelmättömiä, ulkomaalaisia homomiehiä, yritys maksaa heidän osaltaan silti osuutensa vanhemmuuden kustannuksista.

Kyseessä ei ole suinkaan pelkästään toimenpide, jolla nuoria naisia ei syrjittäisi työmarkkinoilla, vaan bonuksena saadaan myös yritysten voittojen jakautuminen oikeudenmukaisemmin. Kampaamoyrittäjän on lähes mahdotonta välttää palkkaamasta nuoria naisia, tai metallialan yrityksen löytää naisia, vaikka haluaisivatkin. Koska vain ne yritykset, joiden työntekijät sattuvat tulemaan raskaaksi, maksavat, on taakka heille kohtuuton, vaikka useimmissa tapauksissa myös miehellä on ollut sormensa (...tai no, se toinen ruumiinosa vähintäänkin...) pelissä. Kansalaiset nyt vaan sattuvat valitsemaan ammattinsa sillä tavalla, että meillä on naisvaltaisia ja miesvaltaisia aloja. Kampaamo- ja tekstiilialan yrittäjiä ei saisi rangaista siitä, että ne sattuvat työllistämään naisia.

On siis turha kysyä, mitä tapahtuu, jos nainen tienaa enemmän ja mies vähemmän tai jos mies on ulkomaalainen. On turha kysyä, miten tämä vaikuttaa miesten ja naisten suhteisiin ja onko toinen toisesta riippuvaisempi uuden mallin mukaan. On turha kysyä, laajeneeko syrjintä nyt nuoriin miehiinkin. Näillä ei ole mitään merkitystä, koska kaikki saavat äitiys-/isyyspäivärahansa samasta rahastosta ja kaikki yritykset maksavat. Miten rahavirrat täsmälleen muodostuvat, on kysymys, johon on tässä vaiheessa mahdoton vastata. Malli on joka tapauksessa oikeudenmukainen.

Niin ja siitä lakosta: Tämähän on aivan loistokas tilanne tehdä omasta lisääntymishaluttomuudestaan yhteiskunnallisesti merkittävä teko!!! Oih ja voih, nyt jos koskaan kansalaiset voivat helposti osoittaa poliittisen aktiivisuutensa. Julistan siis Kookoslandiassa lapsentekolakon alkaneeksi!

5 Comments:

Blogger Hiipinä said...

Amen jälleen.

Mä en kyllä voi enää mennä lakkoon, kun lapsiluku on jo muutenkin täynnä, mutta olen hengessä mukana ja yritän parhaani mukaan edistää asiaa omassa ammatissani.

03 toukokuuta, 2005 13:49  
Blogger kiltti ihminen said...

Jep jep ja hallelujaa!

Minäkin ilmoittaudun lakkoon mukaan! (Ei kai kenenkään tarvitse tietää ettei meille olisi lisää lapsia tarpeen tulla muutenkaan...)

Jos jossain ois semmonen "Olen lapsentekolakossa!" -banneri, jonka voisi lätätä omaan blogiinsa niin sepä ois hienoa. Tekisin jos osaisin.

03 toukokuuta, 2005 17:09  
Anonymous Anonyymi said...

Hmm. Mä en ole juuri seurannut vanhempainlomien aiheuttamien kustannusten jakomalleja. Mutta jos tuossa vihreiden mallissa on tarkoitus vain maksaa työnantajalle äitiysloma-ajalta työehtosopimuksissa sovittu palkka ja loma-ajan korvauksista aiheutuva kustannus, eli ts. ne helposti määriteltävät kustannukset, ei se valitettavasti vielä aja tasa-arvoiseen tilaan. Toki parannus nykyiseen, muttei se silti kokonaan poista sukupuolisyrjintää lastenhankinnan takia. Työnantajalle olennaista on paitsi uuden henkilön palkkaamisesta aiheutuvat suorat kulut, myös vanhan menetyksestä aiheutuvat. Ennen kuin työntekijä, ainakaan aivotyössä oleva, oppii hommansa ja työyhteisönsä, menee siinä hyvinkin 6 kk aikaa. Joskus olen kuullut jopa laskettavan, että eka vuosi menee, ennen kuin työntekijästä tulee tuottava. Eli edelleen kannattaa palkata se ei-potentiaalinen kotiinjääjä... Mutta parannusta silti.

Tuumaili Tungstène

03 toukokuuta, 2005 20:50  
Blogger Kookos said...

Hiipinä ja Kiltti: Nimenomaan nimenomaan! Tässä voipi ihan rauhassa olla lakossa, niin sanotusti "yhteiskunnallistaa" hedelmöittymättömyytensä (olipa alkuperäinen syy mikä hyvänsä).

Kiltti: Minäpä pistän lakko-organisaatiolle viestiä tuosta, jos saatais nappi. Hyvä idea!

Tungstene, kas vanha tuttu! Heippa vaan!

04 toukokuuta, 2005 10:48  
Blogger Kookos said...

Nappi-idea täten välitetty eteenpäin. Rintanappeja muuten onkin kuulema jaossa Helsingissä. Eivätköhän ne tänne Ouluunkin jossain vaiheessa kantaudu. Voisinpa kysäistä puolueen virallisia kanavia pitkin...

04 toukokuuta, 2005 12:49  

Lähetä kommentti

<< Home