maanantaina, marraskuuta 12, 2007

Orjattaret

Olen mielenkiinnolla mutta etäisesti seurannut sairaanhoitajien kamppailua. Mielessäni olen peukuttanut kovasti irtisanoutumiskeinoa - rohkea veto noilta urheilta pieniltä naisilta, olen ajatellut. Kun sitten kuulin hallituksen aikomuksista, pörhistyin kiukusta kuin kissa reviiriään puolustaessaan.

Puoluetuttava vei jalan suustani: tässä on kyse orjuuttamisesta. Oikeistolainen hallitus kyykyttää pienituloisia naisia. Tämän siitä siitä sitten saitte, kun äänestitte ne ruojat valtaan. Vähänkö ottaa päähän, ettei paljon ole aihetta röyhistelyyn, kun vihreät ovat samassa veneessä. Kyllä hävettää.

Tästä on todella helppo tehdä tasa-arvokysymys. Äidit, hoivaihmiset, kaikki naiset saavat raataa "palkatta" - keski-ikäinen, pönäköitynyt, miehinen valtaeliitti olettaa, että naiset tekevät työtä kutsumuksen voimasta tai siitä autuaasta luulosta, että "tämä on tärkeää".

Nythän on niin, että palkansaajan ainoa luotettava tärkeyden mittari on raha. Mitä tärkeämpää työtä, sen korkeampi palkka - tämä on palkansaajan ainoa oikea logiikka. On toki muitakin mittareita, kuten haasteellisuus, mahdollisuus vaikuttaa työnkuvaan ja työolosuhteisiin jne. mutta nämä kaikki ovat alisteisia palkalle. Palkka on ns. hygienitekijä, sen pitää olla kunnossa. Vaikkapa haasteellisuus ei pysty kompensoimaan tietyn rajan alittavaa palkkaa.

Nyt meillä onkin käsissä kaikessa makaaberiudessaankin vallan kutkuttavan herkullinen tilanne, kun hallitus yrittää epätoivoisesti pyristellä eroon tästä lapsellisen yksinkertaisesta logiikasta. Miten pitkälle he ovat valmiita menemään yhden ryhmän ihmisoikeuksien rajoittamisessa? Kun poikkeuslaki on säädetty, kytketäänkö hoitajat ehkä kettingeillä osastoille vuoteiden ääreen tärkeää tehtäväänsä hoitamaan? Millaista on laadultaan tällainen "pakkohoito"? Onko kivaa olla potilaana osastolla, jonka hoitajat ovat orjia? Laitetaanko ne vankilaan, jotka eivät suostu tulemaan töihin? Vai ruoskitaanko heitä ehkä toreilla? Joutuvatko hoitajat pakenemaan poliittista vainoa muille maille?

Kuka hullu enää ryhtyy sairaanhoitajaksi tämän jälkeen? Onkohan sairaanhoitajakoulutuksessa huomattu aiemmin edes kertoa, että ammatin toinen nimi on "orja"? Jumalalle kiitos, että minulla on pieni (A) poika, joka (B) ei osoita minkäänlaisia hoivaviettejä. Hoivageenisen naisen on näinä viikkoina todistettu olevan yhteiskunnan alinta pohjasakkaa, jolla ei ole itsemääräämisoikeutta ja jolta siten on riistetty länsimaisen ihmisen koko olemassaolon keskeinen perusta.

Jos poikkeuslaki säädetään, suosittelen hoitajille seuraavaa askelta, joka on puhdasotsaisen anarkistinen kansalaistottelemattomuus, esimerkiksi istumalakko.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Eikun kyse on kiristyksestä, sairaanhoitajien puolelta. Hallitus vain yrittää turvata ihmisten oikeuden elää, ja se on huomattavasti tärkeämpi oikeus kuin lakkoilla... No, toivotaan, että sopimus tulee ennen maanantaita, kyllä niille palkkaa saa maksaa lisää, vaikka huonosti homma onkin TEHYn puolesta hoidettu!

16 marraskuuta, 2007 00:34  

Lähetä kommentti

<< Home