tiistaina, tammikuuta 11, 2005

Kahvia ja pullaa olohuoneessa

Seuraan ilolla, onnella ja kiihtymyksellä poikani kehittymistä. Tiedän vähän liikaa lapsen kehitysvaiheista, jotta voisin suhtautua asiaan pelkästään tunteella. Nykyään seuraamiseni ei ole enää huolen täyttämää, kuten pikkuvauva-aikoina. Silloin epäilin kaikkea: Oppiikohan se koskaan kääntymään mahalleen? Onkohan se ihan normaalia, että se laittaa nuo nyrkit suuhunsa?

Nyt leikki-ikäisen kehittymistä olen havainnoinut kuin paraskin havainnointitutkimusta tekevä varhaiskasvattaja. Kulmakarvat koholla teen päätelmiä: Jaahas, lapsen mielikuvitus on alkanut kehittyä, koska hän pelkää mielikuvitushahmoja. Ahaa, hänen leikeissään on alkeellisia roolileikin piirteitä. Iloitsen toki myös periäidilliseen tapaan näistä samoista etapeista, mutta saan tyydytystä myös siitä, että osaan sijoittaa lapseni johonkin kehityspsykologiseen viitekehykseen. Jokaista uutta taitoa tervehdin kuin vanhaa hyvää tuttavaa. Hämmästyn joka kerta, miten täsmällisesti todellisuus vastaa teoriaa.

Muistiin kirjattakoon siis seuraavat hauskat tapaukset:

Eräänä iltana Eetu keksi, että meillä on koira (hauva). Ei meillä ole, mutta mummolla on kolme ja eräässä maaseudun elämää käsittelevässä lastenkirjassa on Santtu-niminen koira. Meidänkin koiran nimi on Tanttu. Tantusta emme ole tuon illan jälkeen kuulleet, joten ihkaoikeaa mielikuvitusystävää siitä ei saatu.

Sen sijaan tuulimyllysetä on seuranamme varmaan yhtä kauan kuin kamala, rämä, joskus koriste-esineen virkaa toimittanut, puinen tuulimylly asustaa lelulaatikossa. Tuulimylly muistuttaa etäisesti Muumi-taloa, mutta koska sitä ei alunperin ole leluksi tarkoitettu, siitä ei saa ovia ja ikkunoita auki, jotta sisään pääsisi kurkistamaan. Eetua pelottaa, että sisällä saattaa kuitenkin olla joku. Tarjosin hänelle mahdollisuutta heittää tuulimylly roskiin. Hän ei suoralta kädeltä tarttunut tarjoukseen, mutta jäi harkitsemaan.

Joulun seutuvilla joimme myös paljon "kahvia" ja söimme "pullaa". Mummi osti Eetulle posliiniset astiat (minä nimenomaan muovisista olin vihjaavinani) ja sen jälkeen olohuoneessamme on tarjoilu pelannut. “Ikkä-äitii pahvilleee” kuuluu komento tuon tuosta. Näitä dialogeja meillä käydään tämän tästä:

Eetu: Otatto pahvia? Tuotton maitua.
Äiti: Onko pullaa?
Eetu: Hetkinen! Pittää akkee kaupatta!

Pullina olemme syöneet koristekiviä ja kolikoita. “Ei oikeetti, leikitti.”

3 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Pakko kertoa tähän, että esikoisellani (kohta 16 v.) oli kolmivuotiaana mielikuvitusystävä, jonka nimi oli Sonni (tai ehkä Sonny). Emme koskaan saaneet selville, oliko Sonni tyttö vai poika, mutta Sonnilla oli kuulemma hieno kettupuku. En enää muista missä Sonni asui tai koska Sonni lakkasi vierailemasta, mutta muistan hyvin, miten kiehtovaa oli kuunnella kolmivuotiaan keskustelevan näkymättömän kumppanin kanssa. Välillä tuli mieleleen, että jospa sellainen Sonni oikeasti istuikin esikoisen kanssa juttelemassa. Minä vain aikuisena en häntä nähnyt tai kuullut.

Kuopus (1v 10 kk) on nimennyt yhden tietyn muovidinosauruksen Rufukseksi, enkä käsitä mistä hän on nimen keksinyt. Pieni dino-fani sai joululahjaksi Fisher-Pricen nukketalon, jota asuttaa nyt lauma dinosauruksia, eri lajeja. (Talon varsinaiset ihmishahmoiset asukkaat kelpaavat kylpyleluiksi.)

Ne käyvät jääkaapilla maiskuttamassa, kylpevät, istuvat pytyllä, soittelevat puhelimella, pesevät pyykkiä ja nukkuvat sängyssä. Välillä ne kiipeävät katolle huutamaan apua, eikä huuto lakkaa ennen kuin ne on sieltä pelastettu.

Lazur

11 tammikuuta, 2005 15:08  
Blogger Kookos said...

Nämä ovat kyllä ratkiriemukkaan hupaisia tarinoita, joista riittää kerrottavaksi parinkymmenen vuoden päästä puolisokandidaateille ;-)

Eetunkin "ukot" huutavat joskus apua: "Aaaa, minä olen kookeellaaaa! Minä tipuuuun!" Sitten hän pelastaa niitä - tai vaihtoehtoisesti antaa tippua. Taitaapi lapsille olla tuo korkealla oleminen ja mahdollinen putoaminen aika tuttua. Ei sellaista iltaa etteikö meillä varoiteltaisi poikaa putoamasta tuolien, sohvan, pöydän jne. päältä...

11 tammikuuta, 2005 16:02  
Anonymous Anonyymi said...

kommentoin Lazurin kommenttiin viitaten, koska meillä myös poika (2v 2kk) sai joululahjaksi Fisher-Pricen nukketalon, ja samoin asukkaat yleensä heitetään talosta pois ja dinosaurukset muuttavat tilalle! Tai sitten taloon saapuvat (oven kautta tietenkin) joululahjaksi saadut moottoripyörät, tai bussikokoelma. Dinosaurukset tai ajoneuvot katsovat joskus talossa telkkaria. Poika harvemmin juttelee ihmisleluille mutta sitäkin useammin junille ja autoille: "how are you today bus? tas' better" (isä on englantilainen, yritämme olla kaksikielisiä). Välillä ärsyttää kun sukulaiset aina vain tuovat lisää junia ja busseja ja autoja. Taitaa olla jo liian myöhäistä, itse joululahjaksi ostamani vauvanukke ei kiinnosta ollenkaan... :(

wannabe housewife

13 tammikuuta, 2005 05:31  

Lähetä kommentti

<< Home