keskiviikkona, tammikuuta 12, 2005

Laatua päivähoitoon

Olen vähän tyytymätön perheemme saamaan päivähoitopalveluun. Päivähoidon aloitus ei vuosi sitten sujunut ihan niin kuin kuvittelin. Eetu, tuo sitkeä ja sopeutuvainen pikkusissi, on kyllä aina viihtynyt, mutta perfektionistiäitinsä nipottaa. Emme ehtineet aikoinaan käydä juurikaan tutustumassa uuteen hoitopaikkaan. Pojalle ei ole vieläkään tehty varhaiskasvatussuunnitelmaa. Sellainen onkin kaiken kaikkiaan varmaan aika hupaisa asiakirja noin niin kuin taaperolle, joka kaipaa lähtökohtaisesti vain huomiota, unta ja ruokaa, mutta jos muillekin tehdään ja meille ei, on se yksinomaan epäreilua.

Luen parhaillaan Oulun yliopiston Varhaiskasvatuskeskuksen julkaisua Laadunhallinta varhaiskasvatuksessa (1999), joka on kirvoittanut minussa raskaita huokauksia. Kirjassa listataan päivähoidolle asetettavia laatuvaatimuksia ja –tavoitteita. Laatuvaatimuksilla tarkoitetaan lakiin, esimerkiksi vuodelta 1973 peräisin olevaan lakiin lasten päivähoidosta, kirjattuja periaatteita, yleensä sellaisia kuin lasten ja aikuisten lukumäärien suhde, mutta myös ei-kvantifioitavissa olevia asioita kuten kasvatus yhteisvastuuseen ja rauhaan.

Laatutavoitteissa taas listataan vielä kirkasotsaisempia kriteereitä. Ne ne vasta lämmittävätkin äidin sydäntä! On kauniita lauseita lapsimyönteisyydestä, lasten omilla ehdoilla toteutuvasta leikistä, perheen ja päiväkodin välisestä yhteistyöstä.

Toteutuvatko nämä tavoitteet sitten? Eivät meidän kohdalla ainakaan toteudu. Olen katkera. Muutamaan otteeseen olen ollut superhyper-aktiivinen ja soittanut puhelimella päivähoidonohjaajalle ja antanut palautetta.

Pyysin muun muassa, että meidänkin kanssa käytäisiin se varhaiskasvatuskeskustelu. Kerran saimme täytettäväksemme palautelomakkeen, johon paneuduimme miehen kanssa perinpohjaisesti. Ensin pidettiin perhepalaveri, sitten nykersin lomakkeen (myös kääntöpuolen) täyteen havaintoja siitä, miten vähän kuulemme lapsemme päivästä ja miten mielellämme ottaisimme osaa vanhempainiltoihin ja muihin aktiviteetteihin.

Odotamme edelleen kutsua palautelomakkeen käsittelytilaisuuteen. Sellainen on luvattu ja aion pitää oikeudestani kiinni.