keskiviikkona, heinäkuuta 26, 2006

Vilja-aiheisia pohdintoja

Olen miettinyt tuota Kauraa. Se kun on ilmoittanut pitävänsä tauon.

Ensinnäkin kiinnostaa ihan inhimillisestä uteliaisuudesta, että pitääkö tauko ja kauanko pitää. Sen jälkeen, kun Kaura oli ilmoittanut pitävänsä tauon, hän ilmaantui oman viestinsä kommenttiosastolle kommentoimaan seuraavana päivänä. Jaksaisinko siis ottaa vakavasti koko taukoa? Syynä epäilykseeni on, että Kaura on siitä asti, kun alkoi blogiaan pitää, ollut varmaan koko blogimaailman aktiivisimpia kirjoittajia ja kommentoijia, suorastaan hurahti bloggaamiseen kertalaakista, mistä syystä osaksi – luonnollisesti kepeän harmittoman humoristista kirjoitustyyliä ja koskettavia aiheita väheksymättä – hänestä on tullut kovin suosittu. Ei ole Blogiversumi enää sama, jos Kaura ei enää kirjoita, vaikka en itse olekaan aktiivinen lukija, satunnainen tirkistelijä korkeintaan.

Toinen, mikä on kiihottanut uteliaisuuttani Kauran lähes alkupostauksista lähtien, on huumorin ja tragedian yhdistelmä. Kauran toinen lapsi on vammainen ja melko suuri osa hänen kirjoituksistaan käsittelee taivalta vaikean, vaikka tietysti rakkaan, esikoisen kanssa. Ihmettelyni kohdistuu näihin alueisiin:

Miten hän onnistuu kirjoittamaan niin kepeästi elämästä, jonka täytyy olla aika raskasta? Onko kepeys (1) todellista, (2) osoitus kaikkivoittavasta optimistisesta elämänasenteesta, (3) vaikeiden asioiden ja tunteiden käsittelykeino vai (4) niiden torjuntaa? Toivoisin, että 2 tai 3, mutta pelkään, että 4. Ykkönen olisi jo liian paksua.

Mikä vetoaa innokkaisiin lukijoihin? (1) Perverssi tirkistelynhalu: "Mitähän vaikeaa niillä tänään on?", (2) naisellinen myötäelämisen ja säälin tunteen sosiaalipornografinen viljely, (3) sokea luulo siitä, että Kauran elämä olisi oikeasti niin kepeää kuin miltä se kuulostaa ja hauskalla kirjoitustyylillä nautiskelu vai (4) todellinen ystävyys Kauran kanssa?

Kauralle ja hänen perheelleen toivon kaikkea hyvää. Lapsilla on ainakin Kauran kirjoituksissa antaman kuvan perusteella hyvät, asialleen omistautuneet vanhemmat (eikä ole mitään syytä olettaa, etteikö näin olisi myös todellisuudessa, vaikka internet toki mahdollistaa myös huijauksen). Toivon myös kaikesta sydämestäni, että Kaura taas palaisi kertomaan perheestään, koska hänen kirjoituksistaan löytyy edes merkityksen siemen kaiken blogi-bullshitin keskellä. Jatkossa toivoisin vain aavistuksen verran vähemmän arjen banalisointia ja sanakikkailuja, enemmän tositarinoita ja autenttisia tunteita. Joskus Kauraa lukiessa kun ei tiedä, onko hän todella masentunut vai vitsaileeko. Ehkä ei ole tarkoituskaan tietää? Ehkä hän haluaa karnevalisoida tuskan?

Ja samaan hengenvetoon täytyy mitätöidä sanomansa: Kukin kirjoittaa kuten haluaa ja antaa itsestään blogistiyhteisölle juuri niin paljon kuin haluaa. On monta mielenkiintoista tarinaa, joita ei koskaan kirjoiteta yhteenkään blogiin. Blogi- tai mikään muukaan julkisuus ei voi koskaan kertoa kuin osan totuudesta.

6 Comments:

Anonymous marri said...

Usein erinäisten erityisasioiden kanssa elävät ihmiset toteavat jossain vaiheessa elävänsä farssia tai komediaa, joka eteen annetaan ja sen kanssa pitää sitten jotenkin tulla toimeen. Eihän siitä hullukaan selviäisi järjissään, ellei ottaisi hiukka toista otetta ja asennetta koko touhuun.
Minä luen muuten Kauraa syystä 3: "sokea luulo siitä, että Kauran elämä olisi oikeasti niin kepeää kuin miltä se kuulostaa ja hauskalla kirjoitustyylillä nautiskelu". Vaikkain tästä on sokeat luulot kaukana. Frau Paittanen ei muuten "aina" kirjoita kepeitä.

Se tauko on sitten ihmeellinen juttu. Ihan niin ku bändit, jotka lopettaa ja lähtee sitten viikon päästä come back - kiertueelle.

18 elokuuta, 2006 11:23  
Anonymous Anna-Jo said...

Masennuksestakin, ja muista raskaista asioista, voi kirjoittaa keveästi. Ei tyylilajin muutos muuta niitä... eikä niissä tarvitse kieriskellä että ne olisivat todellisia.

Luen kauraa täysjärkisyyden ja hauskuuden takia. Siis juuri sen, että rankoistakin asioista voi laskea leikkiä.

18 elokuuta, 2006 12:05  
Blogger Kaura said...

Lupasin pitää taukoa kahdesta tunnista kahteen kuukauteen. Älkää alkako mulle ;-)

18 elokuuta, 2006 12:28  
Blogger Hiipinä said...

Mä olen tuntenut Kauran livenä ihan ammoisista ajoista lähtien. Mä sanoisin, että kyse on kakkosen ja kolmosen yhdistelmästä yhdistettynä kirjoittamisen taitoon.

Kaura _on_ positiivinen ihminen (vaikka se jotain muuta saattaa itse väittääkin).

Muhun Kaurassa vetoaa tietysti se, että me tunnetaan. Ennen kaikkea mä luen häntä siksi, että ihailen hänen asennettaan. Totta helvetissä hänellä on kohtuuttoman vaikeaa, mutta hänen "mikä olisi vaihtoehto" -asenteessaan on mulle opittavaa. Toisaalta mä saan perspektiiviä omaan elämääni kolmen "terveen" mutta ah niin rasittavan lapseni kanssa.

19 elokuuta, 2006 09:38  
Anonymous Ahven said...

Minä luen Kauraa yhdistelmäsyistä 5)"hauskan kirjoitustyylin esiintuoma optimistinen elämänasenne yhdistettynä ajatukseen, että arki, eikä helppo sellainen, on mielekästä ja hohdokasta" ja 6)"kekseliäät ja väsymättömät aivot, jotka keksivät kiertotien, ylikulkusillan tai tunnelin sinne, mistä ei pääse suoraan läpi".

22 elokuuta, 2006 20:17  
Blogger leanordgonzo2662129900 said...

hey, I just got a free $500.00 Gift Card. you can redeem yours at Abercrombie & Fitch All you have to do to get yours is Click Here to get a $500 free gift card for your backtoschool wardrobe

04 lokakuuta, 2006 04:52  

Lähetä kommentti

<< Home