keskiviikkona, marraskuuta 22, 2006

Vasu meni hukkaan

Kiimingin kunta kommentoituttaa parhaillaan internetissä tuoretta kunnan varhaiskasvatussunnitelmaa. Nyt kaikki kilvan kommentoimaan – minä aion ainakin. En ole kiiminkiläinen, mutta kommentointia ei ole mitenkään rajattu pelkästään paikallisiin.

Jo yli vuosi sitten vasu-työ oli meneillään tai saatu päätökseen yli 90 % Suomen kunnista, mikä on paljon se. Jonkunlainen valtiollinen ukaasikin vasuihin liittyi, tarttee saada valmista vuoden 2007 loppuun mennessä tai jotain sen suuntaista. Olikohan peräti niin, että on annettu jatkoaikaa?

90 prosenttia kuulostaa minusta melkein samalta kuin ”kaikilla on jo se, paitsi joillain pikkuisilla perähikiän kunnilla, joissa lapset hoidetaan kotona kumminkin; suurimmat ja kauneimmat ovat vasunsa kirjoittaneet jo vuosia sitten”. Niin sitä pieni ihminen naiviudessaan luulee, vaan luulee väärin. En tiedä muista isoista, mutta ponnisteluistani huolimatta en löytänyt Oulun kaupungin vasua. Lisäksi minulle on kerrottu suhteellisen luotettavalta taholta, että Oulussa ei kunnallista vasua ole. En oikein ota uskoakseni.

Tämän verran sain irti Oulun vasusta. Ruhtinaallinen reilu kuukausi on tätä vuotta vielä jäljellä, joten onhan ihan mahdollista, että vasu on jo ihan tuloillaan - onhan? Sen sijaan huolestuttavaa on, että sivulla kerrotaan hankkeen aikataulun olevan toukokuuhun 2006 asti. Piti oikein pysähtyä palauttamaan mieleen, mikä vuosi nyt on.

Asiantila varmistui Stakesin sivuilta: Oulussa vasu on prosessivaiheessa nimeltä "tekeillä", valmistumisaikataulu "syksy 2006". (Sivuhuomautus: Ne siellä Stakesissa tietää meistä kyllä ihan kaiken. Sen lisäksi, että vakoilevat meidän vasu-prosesseja, kirjaavat kunta kunnalta ylös myös varhaiskasvatuksen hallinnonalanvaihdoskeskustelua, sekin muuten meillä melkoisen jumissa.)

Lähetin sähköpostia Oulun vasun yhteyshenkilölle Liisi Puolanteelle ja kysyin vasun valmistumisajankohtaa ja kommentointimahdollisuuksia. Kiersin ihan pikkuruisen puukkoa haavassa ja laitoin mukaan linkin Kiimingin kunnan vasu-kommentointisivuun. Esitin toiveenani, että kommentoinnin voisi hoitaa päivähoitoalueittain ja tehdä siitä oikein sellaisen kasvatuskumppanuudenedistämistempauksen.

Tänään tapaan lautakunnassa ehdotonta päivähoitoauktoriteettiani, erästä fiksua päiväkodin johtajaa. Hän kertoo minulle faktat ja taustat. Sitten tiedän.

Houkutus olisi suuri tehdä tästä oikein numero ja alkaa vetää vaikka paikallisyhdistystä. Minua on pyydetty, mutta epäröin vastuuta yhdistystoiminnan peruspuurtamisesta. Sen sijaan jos kunnon taistoja on edessä, niin miksei.