maanantaina, tammikuuta 31, 2005

Toivonkipinä

Mieheni mielestä Eetu, 2,5 v, on “aikuistunut”. Sanoin, että sanavalinta oli totaalisen väärä, ei pieni lapsi voi aikuistua, kehittyä ja kasvaa tietenkin voi.

“Eikä kun se on aikuistunut”, väitti mies. “Se tekee kaikenlaisia asioita, joita aikuiset tekevät. Keittää kahvia ja tarjoilee sitä ihan niin kuin aikuiset. ‘Otatko sokeria?’ ‘Otatko maitoa?’ Se osaa sanoa oikeissa kohdissa kiitos ja anteeksi.”

Minä tietysti ojensin. Ei Eetu oikeasti tee niin, hän harjoittelee leikkimällä niitä taitoja, joita aikuisilla jo on. Kahvipöytäleikissä Eetu ottaa aikuisen roolin ja pääsee kokeilemaan, millaista on olla aikuinen, joka tarjoilee muille pöydän ääressä oleville kahvia, maitoa ja sokeria. Hän tekee sen äärimmäisen kohteliaasti, ilmeet ovat “oikeanlaiset” kysyvää kulmakarvojen nostoa myöten, kohteliaisuutta osoittavat sanat tulevat oikeisiin kohtiin. Silti Eetu ei todellisessa tilanteessa selviytyisi kahvin tarjoamisesta vielä, koska on niin pieni. Kahvipöytä-skeemaan kuuluu myös, ettei yhtäkkiä unohdeta kahvittelijoita ja lähdetä traktorilla leikkimään tai ettei tempaista toiselta kuppia nenän alta ja sanota: “Nyt loppu pahvi!”

“Jaaha. Kookos on taas lukenut kirjoja”, sanoi mies.

Oikeassa mies silti tavallaan oli. On aivan kuin poika olisi ottanut mahtikehitysloikan muutamassa viikossa. Poika leikkii roolileikkejä, sanotaanpa kirjoissa niiden aloittamisiästä mitä hyvänsä. Hän hallitsee uskomattomaan määrän sosiaalisia kiemuroita – joita toisinaan toteuttaa täsmälleen oikein, toisinaan ei. Uskaltaisinko väittää, että myös tahtominen onnistuu hivenen pienemmällä älämölöllä kuin ennen. Lapsestani on kuoriutumassa suloinen, hyväntahtoinen ja ainakin pinnallisesti katsoen kohtelias ja hyväkäytöksinen olento, jonka kanssa uskaltaa jälleen lähteä ravintolaan syömään ja kyläilemään.

Kunnes taas tulee seuraava Vaihe. Eikä hän vielä kykene aidosti ottamaan toisten tunteita huomioon, puhumattakaan, että ymmärtäisi tekojen syitä ja vaikuttimia. Ei tarvitsekaan vielä pitkään aikaan. Olen enemmän kuin kiitollinen tästä suvannosta.

Jännityksellä ja himpun verran tulevaisuudenuskoisemmin seuraamme pojan taivallusta. Jos tästä selvisimme, miksemme sitten seuraavastakin vaiheesta.

perjantaina, tammikuuta 28, 2005

Outo valoilmiö

Uskokaa tai älkää, aurinko paistaa silmiin! Aika kelmeä aurinko, mutta aurinko yhtä kaikki.

***

Aamutunnelmaa hoitopaikka- & työmatkalla: Eetu sanoo: "Tuolla kaukana on lokka-auto." Miehen kanssa siristelemme silmiämme ja tiirailemme eteenpäin moottoritietä. Toden totta, kaukana on tosiaan roska-auto, niin kaukana, ettei siitä ihan varmasti takaapäin pysty sanomaan, onko se sellainen.

Oli se. Pieni poikani on verbaaliakrobaattisuutensa lisäksi myös tarkkaavainen ja näkee kauas. Suukko suukko suukko hali.

Onko lapsen saaminen kansalaisoikeus

Hesarin mielipideosastolla oli jälleen kirjoitus siitä, kenelle hedelmöityshoidot kuuluvat ja kenelle ei. Homoseksuaalipiirit (tässä tapauksessa lue: lesbopiirit) sekä sinkkunaiset ovat olleet tuohduksissaan, jos ja kun keinohedelmöitystä ei heille valtion varoin suoda.

Mielipidekirjoittaja kysyykin onko lapsen saaminen kansalaisoikeus. Jos on, miten siitä pääsevät nauttimaan myös homo- ja sinkkumiehet?

Heeenryyy! Onko mielipidettä, jotta minäkin osaisin päättää, mitä mieltä olisin?

torstaina, tammikuuta 27, 2005

"Hei Oulu oot iloinen paikka ja kaupunki"

Naamioiden takana –blogissa hehkutellaan muuttoa Oulusta Helsinkiin. Olin kirjoittajan kanssa sen verran eri linjoilla (vaikka listoja olikin toki hauska lukea, koska herättivät tuttuusviboja), että päätin tehdä omani, hypoteettiset, koska en ole menossa minnekään:

Mitä en jäisi kaipaamaan Oulusta

Hitautta: Olen perusoululaiseen verrattuna kuin sähköjänis. Puhun enemmän ja nopeammin, kävelen nopeammin, regoin nopeammin. Sanotaan mitä sanotaan hämäläisyydestä, ei ole oululaisen voittanutta hitaudessa ja hiljaisuudessa. Oululaisen hiljaisuudenkesto kiristää pinnan joskus äärimmilleen.

Liikennekulttuuria: Oulussa bussi on olevinaan täysi, jos jokunen ihminen seisoo käytävällä. Sisään ei osata pakkautua kuten sellaisissa paikoissa, joissa oikeasti kaikki käyttävät yleisiä kulkuneuvoja. Tilaa pitää jättää viereiseen ihmiseen puoli metriä. Ei osata sanoa: “Anteeksi, pääsisinkö tästä” tai “anteeksi, tehdäänpä vähän tilaa” ei edes “anteeksi, jäisin tällä pysäkillä pois” ennen kohteliasta mutta napakkaa töytäisyä. Talvella pyöräily on mielestäni silkkaa idiotismia, mutta niin vaan tuntemani – muuten ihan järkevät – ihmiset jatkavat täällä pyöräilyä ympäri vuoden. Sitä kohtaan pitäisi aina osoittaa ihailua, vaikka mieli tekisi sanoa vain: “Hei haloo!”

Sitä että ei kumarreta minun epäjumaliani: Oululaiset lukevat Kalevaa, vaikka Hesari kertoo Absoluuttisen Totuuden ja Hesarissa on Maailman Parhaat Toimittajat (erityisesti Pariisin ja Brysselin). Oululaiset ei ymmärrä sitä, että ihminen voi oikeasti pitää siitä, että ympärillä on paljon ihmisiä, vaikka vähän kummallisiakin. Urbaani syke, baletti, ooppera, Tallinnan lautat, useampi kuin yksi aikuisten ihmisten yökerho, Akateeminen kirjakauppa, Kauppatori, satunnaiset nähtävyydet, Esplanadi, kahvilat, ravintolat, sisustuskaupat, yleisötilaisuudet – miksi sitä on niin vaikea ymmärtää?

Sitä ettei vieraille ole mitään esiteltävää: Minä vien vieraani kesäisin Ainolanpuistoon. Muina aikoina yritän teeskennellä, että olemme niin hupaisa perhe, että meidän kanssakin viihtyy eikä kaupungille tarvitsekaan mennä... En ole onnistunut hämäämään varmaan ketään. Äidilleni riittää onneksi Stockmann.

Jääkiekkovouhotusta: Oi jos pääsisi eroon Kärpistä! Taivas! Tosin vien Kärppä-faniuden mukanani minne vain. Mies on ja poikakin sillä tiellä.

Mitä jäisin kaipaamaan Oulusta

Absolute number one: Anoppia! Puhtaasti itsekkäistä syistä. Anoppi tulee meille lapsenvahdiksi oikeastaan aina kuin vain suinkin pääsee. Joskus siirtää työvuorojaankin meidän vuoksi. Tulee meille leikkimään pojan kanssa, jos olemme kipeitä. Ja muuta sellaista mukavaa.

Muita hyväksi havaittuja lapsenvahteja: Olen kehittänyt hyvän suhteen myös paikalliseen MLL:n lapsenvahtipalveluun sekä miehen serkkutyttöön. Aina löytyy hoitaja.

Tähän elämäntilanteeseen sopivia ystäviäni: Emme tunne kovin montaa lapsiperhettä Oulun ulkopuolelta. Tai siis tunnemme, mutta niitä on ripotellen siellä ja täälä. Jos muuttaisimme, muuttaisimme todennäköisesti Helsinkiin. Sielläkin tunnemme aika monta lapsiperhettä, mutta kestäisi aikaa ennen kuin saisi rakennettua heihin sellaisen dynaamisen yhteisen ajanviettosuhteen, joka meillä on kehittynyt tai hyvää vauhtia kehittymässä useiden perheiden kanssa täällä Oulussa.

Maisemakonttorin ihmisiä: Minun maisemani on paras! Työyhteisöämme en väsy kehumaan. Siellä minut hyväksytään juuri sellaisena kuin olen. Saan riehumiseni ja v****luni anteeksi, surujani kuunnellaan, hörhötyksilleni naureskellaan lempeästi, perheestäni ollaan kiinnostuneita, talopiirrustuksiani katsellaan... Ihanat, ihanat kollegat! Ei sellaisia yhytä kahta kertaa elämässä, eihän?

Keksisin varmaan enemmänkin. Nyt en ehdi, tarttee vähän palaveerata.

keskiviikkona, tammikuuta 26, 2005

"Kiitos paljon!"

Voi pyhä yksinkertaisuus! Taas kerran yksi sähköpostiviesti, jossa sanotaan vain ja ainoastaan "Kiitos oikein paljon!"

ÄLKÄÄ TUKKIKO MINUN INBOXIANI TUOLLAISILLA LAPSELLISUUKSILLA!

Jos minä lähetän sinulle viestin, jossa on mukana pyytämäsi Excel-taulukko tai linkki sinne webbi-sivulle (jonne sinun olisi muutenkin pitänyt osata mennä), se on minun työtäni, ei minua tarvitse siitä erikseen kiitellä. Minun sähköpostiini tulee viestejä päivittäin tällaiseen tahtiin: ping, ping, ping... Älä ylikuormita serveri-parkaa tällä kiitos-spämmillä, pliis.

Jos teen jonkun poikkeuksellisen urotyön - joita myös toki teen päivittäin - kiitä silloin ja kerro, miksi se oli niin poikkeuksellista.

Ja olipa sovinismia tai mitä hyvänsä: Tällaista harrastavat vain naiset! En ole kuuna kullan valkeana saanut mieheltä viestiä, jossa sanottaisiin: "Kiitos :-) Hauskaa päivää!"

Odottavatko nämä kiitos-ihmiset ehkä, että vastaan heille: "Eipä kestä! Hauskaa päivää ;-)"?


Kaivurin ja Rollen työt

Aamulla tuumin, että blogivimma on vähän lieventynyt, aiheet eivät pulpahtele mieleeni ihan samalla tavalla kuin aikaisemmin, kun niitä oli kertynyt varastoon. Tunnin päästä ko. ajatuksesta olen jo ihan eri mieltä. Olisi niin monta asiaa, joihin puuttua, joita sohaista, joista Sanoa Mielipiteensä.

Äh, ei ole nyt aikaa keskittyä filosofoimaan, joten kerron vain pienen rippusen arjesta. Ihana, IHANA, rakas suloinen perheeni! Kuinka heitä rakastankaan!

Puuha-Peten tunnuslaulussa (se on muuten Fröbelin palikoiden esittämä) sanotaan jotenkin näin (arvon kanssamammat voinevat korjata, jos meni väärin):

Kaivuri tietää ja Rolle myös
aamulla alkaa päivän työt

Poikani ytimekkäämpi versio on:

Kaivuli tietää Lollen työt

Mies kommentoi: “Puuha-Petellä on resurssointi hyvin hanskassa ja back-upit mietittynä, kun toi Kaivuri tietää Rollen työt.”

Nii kerta. On ne niin lutusia. Elämäni auringot.

tiistaina, tammikuuta 25, 2005

Imetysmanifesti

Blogistanissa on keskusteltu ns. taaperoimetyksestä. Itse en olisi huomannutkaan, mutta Äet’ veti keskustelun yhteen äskettäisissä postauksissaan (täällä ja täällä).

Kannanpa minäkin korteni kekoon. En tällä kertaa avaakaan omaa sanaista arkkuani, vaan lainaan ystävääni Feministiä, joka taannoin eräällä palstalla (ei blogissaan siis) kertoi omasta imetysfilosofiastaan. Minua puhutteli erittäin paljon tämä feministinen lähtökohta imetykseen.

Pahoin pelkään, että olen raa’asti kannibalisoinut Feministin sanoja joissain keskusteluissa. Kyllä, totta se on, harrastan toisinaan imetyksen puolesta puhumista, vaikka imetys ei minulle henkilökohtaisesti ollut kummoinen kokemus, eikä minun vauvanikaan ollut koskaan oikein innoissaan rinnoistani.

Mutta puheenvuoro siis Feministille:

“[Nimimerkki] kyseli, miten neuvola ja muut julkiset järjestelmät voisivat oikeasti auttaa imetyksen onnistumisessa. Minä luulen, että vika ei ole neuvonnassa ja opettamisessa, vaikka silläkin saralla voidaan paljon auttaa asiaa. Ongelma on kulttuurissa; naisten ei anneta imettää itse. Raskaudesta, synnytyksestä, imetyksestä ja lapsen kasvatuksesta on tehty osa kansantalouden tuotantoa, uusien ihmisten tuottaminenhan on tärkeää valtiolle ja yhteiskunnalle monessakin mielessä. Lapset ja perheet ovat tärkeitä kuluttajia ja toisaalta uusia ihmisiä on saatava vanhenevaa väestöä paikkaamaan.

Naisten autonomiaa loukataan jatkuvasti, kun kyse on lapsista. Naiset imettäisivät enemmän ja paremmalla mielellä, jos imetys ei olisi osa teknotaloutta. Yhteiskunta ja patriarkaalinen kulttuuri esittelevät naisihanteen, johon "hyvät äidit" pyrkivät. Tällaiset ihannemallit loukkaavat naisen kykyä toimia, ajatella ja päättää itse.

Imetys on ainakin minulle osa kapinaa, imetän kauemmin kuin yleinen suositus on, koska en halua sopia yleisesti hyväksyttyyn muottiin. Neuvolan suositukset kun perustuvat johonkin sovinnaiseen-sopivaan-keskimääräiseen. Ja nuo määritelmät riittävät perusteluksi, koska ne kertovat jostain yleisesti hyväksytystä. Kehäpäätelmä siis.”

Ja:

“En koe, että imetyksen hankalassa edistämisessä olisi ensisijaisesti kyse vallasta, joka naisten olisi otettava, vaan ongelma on se, että imetys koetaan rumana, inhottavana ja pahana. Imetyksen imago on huono, vaikka samassa lauseessa kiitelläänkin sen hyödyllisyyttä lapselle, äidille ja lapsen ravitsemukselle.

Imetystä, raskautta ja synnytystä pidetään itseasiassa aika iljettävinä asioina. Ihan loogista on, että vauvan kakkavaippa on suurinpiirtein hirveintä mitä aikuinen voi kohdata. Moni mies korostaa isoon ääneen, ettei hän vaihda vaippaa - tai että hän ei ainakaan tahdo olla kakkavaippojen kanssa missään tekemisissä. Höh. Kakkahan ei usein edes haise. Miehet kohtelevat vauvan kakkaa [kuin] jotain tarttuvaa tautia.

Haetaanpa vastaavia asioita miesten maailmasta. Mätänevät, haisevat, verta vuotavat ja likaiset sotavammat ovat uljaita ja urheiluvammat ovat urheita. Katutappelusta saadut arvet kasvoilla vain komistavat. Hammas voi olla poskella, silmä voi harittaa ja nenä vinossa, mutta se on vain elämää ja kertoo miehen aktiivisesta elämänhistoriasta.

Naisen pitää sen sijaan miettiä fyysisyyttään paljon tarkemmin. Sille varattu kehys on huomattavasti ahtaampi. Nainen ilmaisee fyysisyyttään kapealla uumalla ja ryhdikkäillä, kiinteillä tisseillä. Peppu on pieni ja soma. Fyysisyyden poikkeamia ovat raskaus, imetys ja synnytys. Ne annetaan anteeksi, mutta niistä naisen on hyvä päästä nopeasti ohi. Siksi imettäminen iljettää.

Tässä tekisi mieleni puhua miehen siemennesteestä ja kuinka kulttuuri suhtautuu siihen, mutta antaa olla. Lyhyesti sanottuna, sperma on hienointa maailmassa ja äidinmaidon pitää taistella asemastaan maailman eri maitojen joukossa.”

Keskustelu polveili seuraavaksi sen ympärillä, miksi ja ketä imetys ällöttää. Feministi vastaa:

“Kun puhuin imetyksen ällöttävyydestä, en tarkoittanutkaan että pelkästään miehet inhoaisivat imetystä. Aivan kuten sinäkin [Nimimerkki] toteat, myös naiset suhtautuvat asiaan niin, ja siinä näkyy kulttuurin vaikutus erityisen selvästi. Naiset heijastelevat sitä, mitä ovat elämässään oppineet, niin kuin me kaikki teemme joka päivä, eikä se ole edes sukupuolikysymys. Kyse on siis vain oppimisesta.

Naisen fyysisyys on juuri siksi niin kompleksinen asia, koska nainen reflektoi koko ajan itseään niitä vaatimuksia vasten, joita hänen vartalolleen asetetaan. Siksi mies voi rauhallisesti todeta ihmettelevänsä naisten hössötystä siitä, miltä pitäisi näyttää ja mitä kohtia kropassani pitäisi korjata. Aivan niin, ihmeellistähän se on naistenkin mielestä, mutta naiset toteuttavat sillä kohkaamisellaan kulttuurin opetuksia, he koettavat asettautua siihen muottiin, joka heille on valettu.

Oletko muuten, [Nimimerkki], ajatellut, että kompleksisella vartalokäsityksellä tosiaan saattaa olla jokin yhteys vallitsevaan yleiskulttuuriin, jota naiset eivät varmaankaan ole itse itselleen kidutukseksi säätäneet, vaan he ovat vain mukautuneet siihen. Sehän on itseasiassa kaikkein selkeimpiä osoituksia siitä, kuinka nainen on kulttuurissa määrittelyissä ja toimintatapojen valinnassa altavastaaja, kuunteluoppilas.

Tottakai on niin, että imettämällä voimme kulttuuria muuttaa, sitähän [Nimimerkki] tarkoitat. Siitähän kirjoitin jo aiemmin tänä päivänä, imetys on minulle myös manifestaatio, kapinaa tiettyä äiti-lapsi-kehikkoa ja erityisesti äitimuottia vastaan.

Tuota me muuten, me näitä asioita [...] ruotivat ja vauvojamme imettävät ihmiset teemme koko ajan, me muutamme maailmaa, vaikka emme sitä itse tajua. Mutta etulinjassa me kuljemme. Näytämme tietä. Esimerkiksi imettämällä ja erityisesti imettämisestä PUHUMALLA ja MANIFESTOIMALLA olemme varmasti ottaneet vallan omiin käsiimme siinä mielessä kuin tarkoitat, [Nimimerkki], eikö niin? Tämä imetyskeskustelukin on vallan käyttöä.”

Sitten siirryttiinkin keskustelemaan feminismistä ja siitä kuka tunnustautuu feministiksi. Tässä siis Feministin imetysmanifesti kokonaisuudessaan. Hienosti kirjoitettu!

maanantaina, tammikuuta 24, 2005

Kookoksen kerettiläiset säästövinkit

Kodin Kuvalehdessä oli säästöteema. Luin silmät ymmyrkäisenä, että voisi esimerkiksi tehdä etukäteen ostoslistapohjan, josta kulloinkin merkitään rastilla mitä kaupasta tarvitaan. Ei tulisi kuulema tehtyä heräteostoksia ruokakaupassa. En ymmärrä mitä säästöä siitä muka syntyisi. Meillä lukee listalla aina “herkkua”, mikä tarkoittaa milloin tiramisun makuisia Domino-keksejä, milloin Parman kinkkua, toisinaan chili-pähkinöitä, toisinaan Runebergin torttuja.

Päätin kirjoittaa omat säästövinkkini. Tässä kerettiläiset neuvoni tosinaiselle (säästö laskettu koko vuodelle):

Ykkösvinkki

Sen sijaan että joisit iltaisin pullollisen siideriä, juo vain puoli pulloa. Itse juon siideriä, koska en muutakaan virkistävää juomaa keksi sekä siitä syystä, että siideri on niin namia. Vesilasillinen ajaisi periaatteessa saman asian, mutta ei vesi maistu yhtä hyvältä. Tavasta on sitäpaitsi vaikea päästä irti, enkä näe mitään syytäkään - paitsi jos haluan säästää tai laihduttaa.

En tosin tiedä, mitä siideripullo maksaa, mutta oletetaan, että se maksaisi 2 euroa ja edelleen oletetetaan, että tähän asti minä olen – tai sinä olet – juonut joka ilta pullon (en ole, koska joinain iltoina olen juonut useamman ja hyvin usein en ollenkaan, mutta tasapainotetaan tämä ero keskimääräisellä luvulla 1 plo/ ilta).

Säästö: 365 €

Kakkosvinkki

Kampaajalla käynnissä voi toki säästää helposti, jos ei välitä, vaikka näyttäisi “petolinnun perseeltä” niin kuin hyvä ystäväni tapaa sanoa. Jos taas haluaa näyttää paremmalta, täytyy löytää optimimäärä kampaajapalveluita. Vinkkini on, että leikkauttaa tukkansa aina hiukan lyhyemmäksi kuin oikeastaan haluaisi. “Liian” lyhyenä tukka ei yleensä pysy kuin viikon, korkeintaan kaksi. Tällä tavalla saa pitkitettyä kampaamokäyntien väliä ehkä parilla viikolla.

Samaan vinkkiin on ikävä kyllä pakko yhdistää myös hiusvärin manipulointi. Siinä vaiheessa kun väripigmenttiä sisältävä hoitoaine ei enää riitä pitämään sävyä kirkkaana, on pakko mennä kampaajalle. Tukan pituus taas ei vielä edellyttäisi uutta käyntiä. Itse värjääminen ei käy, koska jos käyttää kotiaineita, raidat joudutaan seuraavalla kampaajakäynnillä valkaisemaan, mikä on myös kallista. Yksi mahdollisuus on värjätä tukasta vain reunat. Levität siis värin vain siihen hiusten osaan, joka kehystää kasvoja ja niskaa, mutta et koske raitoihin. Tällä konstilla väri näyttää kirkkaalta varmasti vielä pari viikkoa – eli pääset samaan kestoon kuin tukan leikkuuttamisella “liian lyhyeksi”.

Jos henkilö käy normaalisti kampaajalla 6 viikon välein, jolloin leikkauttaa ja monivärjäyttää tukkansa, säästötavalla tarvitsee käydä vain 8 viikon välein.

Säästö: 152 €

Kolmosvinkki

Kosmetologilla – kun on muutenkin herkässä tilassa – tulee helposti ostaneeksi kaikenlaisia kauneustuotteita. Päätä jo etukäteen, ettet osta mitään. Kun on tehnyt päätöksen etukäteen, ei tositilanteen tullen tarvitse käyttää aivoja ajattelemiseen ollenkaan, sanoo vain ennalta opetellut sanat: "En tarvitse, kiitos." Eipä joudu helposti kiusaukseen, vaikka pää olisikin kasvohieronnan ja pergamotte-höyryjen pehmentämä.

Jos taas kuulut niihin ihmisiin, jotka ostavat yleensäkin paljon kosmetiikkaa ja jotka arvostavat kosmetologin täsmämarkkinointia (kuten minä), sinulle on lievennetty versio tästä vinkistä. Päätä etukäteen yksi tuote, jota tarvitset. Jos kosmetologi markkinoi sinulle juuri sitä tuotetta – bingo! – ostat, mutta jos ei – tough luck – et osta mitään muutakaan.

Säästö: Jos henkilö käy kosmetologilla 1 krt / 2 kk henkilön ostotottumuksista riippuen 100-300 €

perjantaina, tammikuuta 21, 2005

Vähän kuin isä, vähän kuin äiti

Aamulla kuuntelin kylpyhuoneessa laittautuessani seuraavanlaista keskustelua, jota käytiin keittiön pöydän ja päivän lehden ääressä:

Isä: Minkäslainen auto meille hankittais?
Poika: Tommonen maattoauto?
Isä: Se on semmonen city-maasturi. Tehän ootte äidin kanssa samoilla linjoilla. Äitikin haluaisi semmosen.
Poika: Mikä tämä on?
Isä: Se on märkä-kuivaimuri.
Poika: Eetulle ottetaa temmonen määkä-uuvaimuli.
Isä: No siinäkin te ootte äitin kanssa samanlaisia! Äitikin haluaisi märkäimurin! Mikäs tuo on?
Poika: Te on taha.
Isä: Niin on. Samanlainen saha kuin Eetullakin on.
Poika: Eetu haluaa tommoten ja tommoten ja tommoten ja tommoten.
Isä: Eetu, sä oot materialisti. Ihan niin kuin isäskin.

torstaina, tammikuuta 20, 2005

Kodinomaisuuden myytti

Sanna Parrila osuu väitöskirjassaan Perhepäivähoito osana suomalaista päivähoitojärjestelmää: Näkökulmia perhepäivähoidon laatuun ja sen kehittämiseen (Oulun yliopisto, 2002) analyysillään perhepäivähoidon perusmyyteistä suoraan hermoon. Teksti on valaisevaa, vähän liiankin paljastavaa luettavaa. Omat asenteeni hyppivät väitöskirjan sivuilta silmille.

Yksi myytti on kodinomaisuuden myytti. Kodinomaisuus ilmenee kolmena ulottuvuutena: fyysisenä, emotionaalisena ja toiminnallisena. Fyysinen kodinomaisuus tarkoittaa kodinomaista ympäristöä, emotionaalisella kodinomaisuudella viitataan ilmapiiriin, toiminnallisella kotoisiin arkiaskareisiin. Nämä tuntuvatkin intuitiivisesti hyviltä käsitteiltä; juuri näiden vuoksi minäkin pidän perhepäivähoitoa parhaana hoitomuotona pienille lapsille.

Ironista kyllä juuri näihin dimensioihin liittyvät väitöskirjan mukaan suurimmat ristiriidat. Kodinomainen ympäristö nousi tutkimuksessa esiin negatiivisena asiana erityisesti hoitajien näkökulmasta. Hoitajat tarjoavat kyllä kotinsa hoitopaikaksi, mutta kokevat pienet vieraat kuitenkin jollain tasolla epämiellyttävänä, pelkäävät kotiensa kulumista ja rajoittavat siksi lasten leikkimistä. Toisaalta, mikäs sen kodinomaisempaa, kyllä meillä kotonakin rajoitetaan!

Kotitöiden parissa puuhaaminenkaan ei ole niin idyllistä kuin hoitajat ja päivähoidonohjaajat kuvittelevat. Lapset ovatkin – yllätys yllätys – haittoina, kun hoitaja yrittää askaroida. Toisaalta taas kotiaskareet eivät edes ole niin suloisan idyllisiä, vaan tosiasiassa ne vievät hoitajan kallisarvoista aikaa, jonka voisi investoida myös lasten kanssa leikkimiseen, sylittelyyn ja hoivaan:

"Kysymykseksi siis jää, kuinka suuret mahdollisuudet lapsilla todellisuudessa on osallistua kodin toimintoihin yhdessä aikuisen kanssa. Nähdäänkö kodin arkipäivän toiminnat lapsen oppimismahdollisuuksina vai aikuista velvoittavina toimintoina, joiden sujuvuutta lapsen osallistuminen ainoastaan hidastaa?"

Kolmas Parrilan mainitsema seikka on mielestäni suorastaan paradoksaalinen. Perhepäivähoidon parhaana puolena nähdään kodinomaisuus, mutta sitä kehitetään viemällä lapset ovien ulkopuolelle harrastamaan! Sekä päivähoidonohjaajat, hoitajat että vanhemmat halusivat lisätä lasten virikkeitä. Lasten pitäisi retkeillä, tehdä vierailuja ja saada oppia monipuolisissa ympäristöissä:

"Perhepäivähoitajat, ohjaajat ja vanhemmat eivät näyttäneet täysin hahmottavan sitä, että perhepäiväkodin fyysinen ympäristö, tilat, välineet ja vuorovaikutussuhteet sinällään voivat tarjota hyvät edellytykset lapsen kasvulle ja oppimiselle, mikäli asiaan kiinnitetään tietoisesti huomiota."

Uskomatonta, nähdä se näin sanoiksi puettuna: lapsi laitetaan perhepäivähoitoon, jotta hänellä olisi hyvä olla kotiympäristön leppoisissa, stressittömissä oloissa, mutta loppujen lopuksi näitä oloja ei arvostetakaan eikä niitä pidetä lapsen kehitystä edistävänä. Ei yllätä, olen itse sortunut ihan samanlaiseen ajatteluun.

keskiviikkona, tammikuuta 19, 2005

Uraohjusmenestyjä ja kotiäitiluuseri

Äet’ pohdiskelee kotiäitinä olemista suhteessa aikuisten maailmassa pätemiseen ja menestymiseen. Tämä on sattumalta aihe, joka myös minusta on mielenkiintoinen. Jatkan siis siitä.

En missään tapauksessa omassa elämässäni halua asettaa kotielämää ja työelämää vastakkain niin että minun pitäisi valita niistä toinen ja luopua toisesta. Tätä olen kerran kokeillut, äärimmäisen huonoin seurauksin. Olin varmaan tyytymättömin kotiäiti maan päällä.

Sen sijaan olen hakemalla hakenut tasapainoa kodin ja aikuisten maailman välillä ja yrittänyt löytää ilon ja onnen kotielämästäkin - työelämässä se on löytynyt tähän asti ihan luonnostaan. Tein kipeähkön havainnoin, että olen kyllä pärjännyt hyvin suoritusmaailmassa, mitattiinpa kouluarvosanoilla, yliopistoarvosanoilla, työuran nousujohteisuudella tai vaikkapa ihmissuhteiden määrässä ja laadussa, miksei rahassa ja omaisuudessakin, mutta äitinä olen kyllä ollut aika luuseri.

Helpolla en ole antanut periksi enkä aiokaan antaa. Olen ponnistellut koulu-, yliopisto- ja työelämästä tuttuun tapaan verissäpäin hyvistä suorituksista, onnistumisesta, kiitoksesta ja päänsilityksestä. Näillä metodeilla ei vaan kiitosta ja onnea ole kotielämässä herunut. Kotona pitäisi osata ottaa rennosti.

Äet’ kirjoittaa:

Lasten kanssa kotona saa elää ihan oikeasti, omilla ehdoillaan, sellaista elämää
kuin haluaa. Jos se on lapsille rikkaus, sitä on se on myös kotivanhemmalle.

Ja:

No, eipä minua kaduttaisi vaikka en tippaakaan ajattelisi ceeveetäni tai tulevaa
(joka on vielä auki). [...E]n koskaan ole ajatellut, että voi kun pääsisi täältä
töihin! Korkeintaan että "voi kun pääsis nukkumaan!" Oma koti, oma lapset,
vapaus ja vastuu. Aika täydellistä.

Tämä asenne ei ole koskaan tavoittanut minua. Ajattelen aina cv:täni. Kotona olemista en kokenut kovinkaan vapaaksi. Kun töissä ollessani saan itse päättää milloin pistän parastani, milloin laiskottelen, milloin surffaan webissä, milloin käyn WC:ssä, milloin syön, ei sellainen kotona koskaan ollut eikä ole vieläkään mahdollista.

Mieleeni on kuitenkin viime aikoina hiipinyt pikkuruinen ajatuksenpoikanen, että tätäkin puolta voisin ehkä yrittää itsessäni kehittää. Kuvittelin pitkään, ettei aikuisiässä enää voi ihmisenä kehittyä. Luonne on mitä on. Olen viime päivinä lukenut Minä ja muut –kirjaa (kehityspsykologiaa) ja sieltä ammensin uudenlaisen näkemyksen kehityksestä. Kirjassa ei muistaakseni sanottu sitä suoraan, mutta olin ymmärtävinäni, että myös aikuisen tilannekohtainen itsetunto voi vaihdella.

Minun pitäisi siis yrittää kehittää itsetuntoani äitinäolotilanteessa. Muilla alueilla en koe ongelmia olleen.

tiistaina, tammikuuta 18, 2005

Unikaverini minivampyyri

Aamuni meni melkoisen vituralleen. Sain aamuyöstä viereeni tosin unikaverin – which was nice, koska mies työmatkailee jälleen. Unikaverin kuului kuitenkin käsikirjoitukseni mukaan jäädä koisimaan, kun minä kello 6.00 hipsin viettämään aamuhetki kullan kallis –laatuaikaani kera teekupin ja (eilisen) sanomalehden.

Mutta unikaveri päättikin hipsutella perässäni keittiöön. Toivotin hänet toki tervetulleeksi, voitelin näkkärin (jonka tiesin hänen jättävän syömättä) ja pidin yllä kohteliasta keskustelua. Eipä poikaraasu tiennyt, että äitinsä ounasteli katastrofia jo siinä vaiheessa.

Tilanne eskaloitui vihdoin, kun unikaveri oli karistanut unihiekat silmistään ja rymysi kaapista imuria samaan aikaan kun minä heiluttelin epätoivon vimmalla meikkisiveltimiäni. Sinänsä ihan fine, imurilla voi leikkiä, mutta aamuisin meillä ei ole aikaa!

Kiukkuinen unikaveri iski hampaansa ranteeseeni, mokoma verenhimoinen mini-vampyyri! Nyt ranteessani on muotti poikani vajavaisesta hammasrivistöstä, niin tyylipuhdas, että varmaan oikeuspatologi voisi sitä käyttää hyväkseen tunnistuksessa. (Niin totta tosiaan, tämän verran on tsunamionnettomuuden jälkien selvittely vaikuttanut tajuntaani: hampaanjäljet nähdessäni ajattelen ruumiiden tunnistusta.)

Äitivampyyrin kosto voi olla hirvittävä! Miksi pikkuvampyyri ei pelkää ja vapise? Tulispa iskä jo takaisin ja pelastaisi meidät toisiltamme!

maanantaina, tammikuuta 17, 2005

Farkut, osa II

Sen täytyy johtua farkuista.

Minulla on tosin antelias-decolteinen slimfit-t-paita päällä. Mutta niin on ollut lukemattomina muinakin päivinä. Huulipuna on tänään tummemman punaista kuin viime viikolla, mutta vanha puna se silti on. Puolet puikosta on jo käynyt huulteni kautta ja yhtynyt tietä tai toista luonnon kiertokulkuun.

Nyt insinöörit katsovat minua jogurtinostomatkallani firman kanttiinissa sillä silmällä. Eikö niillä luulisi olevan itselläkin verevät emännät kotona. Ainakin he ovat sitä laatua, jonka voin hyvin kuvitella liikkuvan puistoissa tuulipuvuissaan kera kahden kouluikäisen rakentelemassa lumiukkoja sillä välin kun enemmän tai vähemmän verevä emäntä suorittaa viikkosiivousta ja laittaa lauantailounaaksi makaronilaatikkoa.

Heillä on turvaistuimet kaikissa kulkuneuvoissaan. Näen heidän pyöräilevän tai autoilevan töihin ja pysäköivän kulkuneuvojaan meidän samanlaisten viereen.

Tarvitseeko sitä sitten toisten emäntien rintojen väliä tuijotella.

Sen täytyy johtua farkuista.

Tiimi

Otsikko lauantain Kalevassa: "Ouluun on perusteilla perheväkivaltatiimi".

Mies kommentoi: "Eihän sitä yksi mies kykene koko perhettä hakkaamaan."

perjantaina, tammikuuta 14, 2005

Kookos osti farkut

Olen ollut tänään nättinä. Ostin toissapäivänä sievät farkut, sellaista pehmeää kuluneen näköistä kangasta ja SUURI hopeanvärinen nappi. Minä en juurikaan käytä farkkuja. Olen sellainen äidillisen mallinen, en kovin pullukka, mutta omaan rintaa, peppua ja masua sen verran, etten näytä hyvältä etupäässä teinivartaloisille ihmisille suunnitelluissa lantiomallisissa jameksissa.

En edes tykkää farkuista! Olen koko elämäni yrittänyt päästä siihen, että vaatekaappini pursuaisi kaikenlaista herkkua, niin ettei farkkuja tarvitsisi käyttää.

Nyt ostamani farkut ovat aika lantiojutut, mutta ihmeenihanalla naisellisella tavalla. Löysin ladylike lantio-jamekset, ihme on tapahtunut! Pikkukaupassa oli hyvä palvelu, ostin heti, kun myyjä löysi minulle sopivat. Ensin en meinannut suostua edes sovittamaan, mutta onneksi myyjätäti pakotti.

Olen kopsutellut korkokengissäni, letkeissä housuissani ja söpössä Betty Barclay –neuleessani tänään ja tuntenut oloni sieväksi ja tyylikkääksi. Ostin eilen myös yltiöluxus-maapuuterin, joten kasvoillakin on ihan uusi hehku [yeah, right]. Puuterirasiassa on samettinen pinta ja sitä säilytetään punaisessa silkkipussukassa. Aamulla heräsin onnellisena, hädin tuskin maltoin odottaa, että pääsen puuterointivaiheeseen.

No eipä aikaakaan, kun olen mielestäni taas pelkästään pystynenäinen, pömppövatsainen ja “ei mitään päälle pantavaa” –oma itseni jälleen...

torstaina, tammikuuta 13, 2005

Voi Nukkumatti minkä teit!

Nukkumatti taisi heittää eilen illalla äidille ja pojalle normaalia tujumman annoksen unihiekkaa. Olimme kuin pienet unimurmelit aamulla! Perheenpää sai herätellä meitä useaan otteeseen ennen kuin saimme silmämme pinnistetyksi auki.

Aamutuimaan vielä pieni lämmin ihminen oli tuppautunut väliimme ja - yllätys yllätys - aikansa kiekattuaan ja argumentoituaan "nyt äiti helää" hän nukahti! Tämä on niin harvinaista herkkua, että senkin vuoksi sängyssä vietettyä aamuaikaa piti yrittää pitkittää.

Minä päätin [kellon soidessa ehkä kolmatta torkkuhälytystään] jäädä tänään etätyöpäivälle (= ei laittautumista = noin tunnin pidemmät unet). Oli minulla muutakin syytä. Täytyy saada tänään pinnasänky pehmusteineen verhoineen kunnostetuksi edustuskuntoon, koska olen myynyt koko setin ja sitä tullaan tänään hakemaan. Kello 16-17 olen siis suunnitellut kursivani muutaman nauhan paikoilleen sen sijaan että istuisin työmatkaa autossa ja hakisin poikaa hoidosta.

Maanantain Hesarissa oli juttu lasten herättämisestä. Minulle siinä ei ollut mitään uutta, että herääminen voi olla tuskallista ja että sen pitäisi tapahtua mahdollisimman hitaasti. Äitini vinkkasi jutusta ja kommentoi: "Eikös kaikki tee juuri noin." Ilmeisesti eivät, kun siitä piti oikein juttu kirjoittaa. Minun äidilleni, samoin kuin miehelleni ja monille muille kanssani joskus öitä ja aamuja viettäneille tämä on ihan business as usual.

Olen aina ollut sitä mieltä, että herääminen sattuu. Siksi olen itselleni armollinen ja kikkailen herätyskellon snoozen kanssa moneen otteeseen. Kello soi klo 5.50, nousen yleensä klo 6.00-6.20 välillä.

Pojalle sovelletaan myös lempeää heräämistä: himmeä sammakkovalo laitetaan päälle reilusti ennen varsinaista ylösnousemisajankohtaa, nostetaan pikkuhiljaa melutasoa (isänsä ajaa partansa seinän takana olevassa kylpyhuoneessa), viimeistellään lepertelyllä niin että Eetua alkaa naurattaa ja jollain koukulla, jolla pojan saa ihan fyysisesti pystyyn pehkuista: "Tomi Traktori alkaa!" tai "Roska-auto tuli!"

keskiviikkona, tammikuuta 12, 2005

Laatua päivähoitoon

Olen vähän tyytymätön perheemme saamaan päivähoitopalveluun. Päivähoidon aloitus ei vuosi sitten sujunut ihan niin kuin kuvittelin. Eetu, tuo sitkeä ja sopeutuvainen pikkusissi, on kyllä aina viihtynyt, mutta perfektionistiäitinsä nipottaa. Emme ehtineet aikoinaan käydä juurikaan tutustumassa uuteen hoitopaikkaan. Pojalle ei ole vieläkään tehty varhaiskasvatussuunnitelmaa. Sellainen onkin kaiken kaikkiaan varmaan aika hupaisa asiakirja noin niin kuin taaperolle, joka kaipaa lähtökohtaisesti vain huomiota, unta ja ruokaa, mutta jos muillekin tehdään ja meille ei, on se yksinomaan epäreilua.

Luen parhaillaan Oulun yliopiston Varhaiskasvatuskeskuksen julkaisua Laadunhallinta varhaiskasvatuksessa (1999), joka on kirvoittanut minussa raskaita huokauksia. Kirjassa listataan päivähoidolle asetettavia laatuvaatimuksia ja –tavoitteita. Laatuvaatimuksilla tarkoitetaan lakiin, esimerkiksi vuodelta 1973 peräisin olevaan lakiin lasten päivähoidosta, kirjattuja periaatteita, yleensä sellaisia kuin lasten ja aikuisten lukumäärien suhde, mutta myös ei-kvantifioitavissa olevia asioita kuten kasvatus yhteisvastuuseen ja rauhaan.

Laatutavoitteissa taas listataan vielä kirkasotsaisempia kriteereitä. Ne ne vasta lämmittävätkin äidin sydäntä! On kauniita lauseita lapsimyönteisyydestä, lasten omilla ehdoilla toteutuvasta leikistä, perheen ja päiväkodin välisestä yhteistyöstä.

Toteutuvatko nämä tavoitteet sitten? Eivät meidän kohdalla ainakaan toteudu. Olen katkera. Muutamaan otteeseen olen ollut superhyper-aktiivinen ja soittanut puhelimella päivähoidonohjaajalle ja antanut palautetta.

Pyysin muun muassa, että meidänkin kanssa käytäisiin se varhaiskasvatuskeskustelu. Kerran saimme täytettäväksemme palautelomakkeen, johon paneuduimme miehen kanssa perinpohjaisesti. Ensin pidettiin perhepalaveri, sitten nykersin lomakkeen (myös kääntöpuolen) täyteen havaintoja siitä, miten vähän kuulemme lapsemme päivästä ja miten mielellämme ottaisimme osaa vanhempainiltoihin ja muihin aktiviteetteihin.

Odotamme edelleen kutsua palautelomakkeen käsittelytilaisuuteen. Sellainen on luvattu ja aion pitää oikeudestani kiinni.

tiistaina, tammikuuta 11, 2005

Kahvia ja pullaa olohuoneessa

Seuraan ilolla, onnella ja kiihtymyksellä poikani kehittymistä. Tiedän vähän liikaa lapsen kehitysvaiheista, jotta voisin suhtautua asiaan pelkästään tunteella. Nykyään seuraamiseni ei ole enää huolen täyttämää, kuten pikkuvauva-aikoina. Silloin epäilin kaikkea: Oppiikohan se koskaan kääntymään mahalleen? Onkohan se ihan normaalia, että se laittaa nuo nyrkit suuhunsa?

Nyt leikki-ikäisen kehittymistä olen havainnoinut kuin paraskin havainnointitutkimusta tekevä varhaiskasvattaja. Kulmakarvat koholla teen päätelmiä: Jaahas, lapsen mielikuvitus on alkanut kehittyä, koska hän pelkää mielikuvitushahmoja. Ahaa, hänen leikeissään on alkeellisia roolileikin piirteitä. Iloitsen toki myös periäidilliseen tapaan näistä samoista etapeista, mutta saan tyydytystä myös siitä, että osaan sijoittaa lapseni johonkin kehityspsykologiseen viitekehykseen. Jokaista uutta taitoa tervehdin kuin vanhaa hyvää tuttavaa. Hämmästyn joka kerta, miten täsmällisesti todellisuus vastaa teoriaa.

Muistiin kirjattakoon siis seuraavat hauskat tapaukset:

Eräänä iltana Eetu keksi, että meillä on koira (hauva). Ei meillä ole, mutta mummolla on kolme ja eräässä maaseudun elämää käsittelevässä lastenkirjassa on Santtu-niminen koira. Meidänkin koiran nimi on Tanttu. Tantusta emme ole tuon illan jälkeen kuulleet, joten ihkaoikeaa mielikuvitusystävää siitä ei saatu.

Sen sijaan tuulimyllysetä on seuranamme varmaan yhtä kauan kuin kamala, rämä, joskus koriste-esineen virkaa toimittanut, puinen tuulimylly asustaa lelulaatikossa. Tuulimylly muistuttaa etäisesti Muumi-taloa, mutta koska sitä ei alunperin ole leluksi tarkoitettu, siitä ei saa ovia ja ikkunoita auki, jotta sisään pääsisi kurkistamaan. Eetua pelottaa, että sisällä saattaa kuitenkin olla joku. Tarjosin hänelle mahdollisuutta heittää tuulimylly roskiin. Hän ei suoralta kädeltä tarttunut tarjoukseen, mutta jäi harkitsemaan.

Joulun seutuvilla joimme myös paljon "kahvia" ja söimme "pullaa". Mummi osti Eetulle posliiniset astiat (minä nimenomaan muovisista olin vihjaavinani) ja sen jälkeen olohuoneessamme on tarjoilu pelannut. “Ikkä-äitii pahvilleee” kuuluu komento tuon tuosta. Näitä dialogeja meillä käydään tämän tästä:

Eetu: Otatto pahvia? Tuotton maitua.
Äiti: Onko pullaa?
Eetu: Hetkinen! Pittää akkee kaupatta!

Pullina olemme syöneet koristekiviä ja kolikoita. “Ei oikeetti, leikitti.”

perjantaina, tammikuuta 07, 2005

Kronqvist revisited

Eeva-Liisa Kronqvist ei ihan lunastanut lupauksia. Väitöskirjan diskussio-osuus oli suoraan sanottuna pettymys. Havaitsin, että kaikki mielenkiintoinen oli sanottu kappaleessa kahdeksan, jossa tulokset käsiteltiin. Päätin siis lukea tuloskappaleen (noin 30 sivua) uudelleen.

Havaitsin, että olin kaiken lisäksi ymmärtänyt joitain asioita väärin innostuksissani. Jos tarkkoja ollaan, Kronqvist ei sano, että ei-leikki ja vaeltelu olisivat yhteistoimintaa, ne ovat yhteistoiminnan aloittamisen konteksteja. Sen sijaan seurailun ja viipyilevät katseet hän laskee aloitteiksi (kuuluvat ryhmään elealoitteet). Minulle jäi loppujen lopuksi epäselväksi, milloin seurailu ja katseet ovat aloitteita ja milloin taas mitä tahansa kontekstuaalista toimintaa, josta yhteistoiminta voi alkaa tai jäädä alkamatta.

Kaikkein yleisin vastaus aloitteeseen oli ignorointi. Krongvistin tulosten valossa herää kysymys, miten lapset ylipäätään koskaan päätyvät leikkimään yhdessä.

Jos Eetua katsoo, niin hän on ainakin niin sinnikäs, ettei hyväksy torjuntaa vastaukseksi. Eetu esittää leikkiinkutsun uudelleen, jos ei ensimmäinen kerta johda halutunlaiseen yhteistoimintaan. Ja sitten vielä uudelleen. Ja uudelleen. Tarvittaessa hän heittää vaikka palikalla päähän, jos ei viesti muuten mene perille.

Olen ollut viime päivinä kotona jälleen rentoutuneempi ja kyennyt järkevästi osallistumaan myös pojan leikkeihin. Niinpä minua on myös pyydetty leikkimään useammin. Huolestuttavaa ja masentavaa on silloin, kun olen Eetulle kuin ilmaa. “Ei tuo kuitenkaan leiki”, hän tuntuu ajattelevan joskus ja suuntaa suoraan isänsä luokse.

Perusperiaatteeni onkin, että aikuiset eivät leiki, mutta toki joustan siitä joka päivä. Haluan silti, että poikani mielestä äiti leikkikaverina on superbonus, ei vakio. Tosin olen huono leikkimään, joten imartelen kyllä itseäni, jos pidän itseäni superbonuksena. Hahhah. Olen aina second best, iskä on paras.

Välillä leikkiminen lipsahtaa sellaiseksi, että äiti leikkii, piirtää, tekee palapelia, hassuttelee ja poika katsoo, kommentoi ja kertoo, mitä seuraavaksi tehdään ("piillä lokka-auto"). Eilen tarkkailin pariin otteeseen Eetun leikkiinkutsuja ja yritin saada hänet leikkimään yksin, mutta kuitenkin niin, että olin läsnä ja kerroin hänelle, että äiti katsoo. Se onnistuikin pari kertaa. Läsnäolo ja yhdessä tekemisen tunne ovat tärkeintä.

On harmi, ettei tarkoitus ole tällä kertaa kirjoittaa esseetyylistä referaattia, jossa voisi tuoda omia näkemyksiään esiin. Minulla olisi paljon sanottavaa Kronqvistin väitöksestä. Lisäksi voisin sulostuttaa esseetäni esimerkeillä omasta jälkeläisestä. Olen tehnyt sellaista kerran eräässä lingvistiikan esseessä, hyvin tuloksin (= 1. oma tunne, 2. hyvä arvosana).

tiistaina, tammikuuta 04, 2005

Talon rakentaminen on arvovalinta

Kävimme miehen kanssa viikonloppuna sohvan syövereissä arvokeskustelua.

Elämme mielestäni aika mukavasti, olemme eläneet jo useamman vuoden. Asumme juuri nyt tilavasti vuokralla, meillä on noin 90 neliötä kahdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle. Myimme puoli vuotta sitten mukavalla voitolla keskustakolmiomme ja nyt istumme rahojen päällä odottamassa, että saisimme syytää ne pohjattomaan taloprojektikaivoon.

Mukavasti eläminen tarkoittaa sitä, että en juuri koskaan tiedä paljonko tililläni on rahaa ja voin silti luottaa siihen, että siellä yleensä on. Ruokakaupassa en katso hintoja. Ostamme luomua, jos siltä tuntuu. Ruokaostoksista yleensä kolmasosa on ns. herkkuja, joita ilmankin pärjäisi (chili-pähkinöitä, juustoja, ilmakuivattua kinkkua, olutta, siideriä, karkkia, pullaa tms.)

Ostan itselleni ja pojalla vaatteita ja muuta mukavaa, kun tuntuu, että jotain tarvitsemme. Olen ilmeisesti melko harkitsevainen, mutta saan halutessani rahaa palamaan määrättömästi. Kun joskus harvoin oikein innostun tuhlaamaan, ostan kalliista kaupasta useamman vaatteen kerralla tai ranskalaista ja japanilaista kosmetiikkaa, käyn syömässä jossain ökyhkössä paikassa, ajan taksilla ja tarjoan ystäville drinksuja baarissa.

Emme kumpikaan harrasta mitään ylettömän kallista. Elämän ilot ovat lähinnä hemmottelua ruualla, juomalla ja palveluilla. Kosmetologilla ja kampaajalla minä tosin ravaan alvariinsa. Miehellä on jääkiekkokausilippu.

Maksamme siis vuokraa, elämme mukavasti ja laitamme säästöön kuukaudessa vuokran verran.

Takaisin siihen arvokeskusteluun. Usein naiset ja miehet sanovat, ettei ole varaa sellaiseen, että toinen jäisi töistä pois kotiin hoitamaan lapsia. Meilläkään ei ole varaa – jos haluamme pitää suunnitelmistamme kiinni.

Jos emme rakentaisi taloa, vaan asuisimme (kohtuullisen mukavasti) Huitsinkuikan lähiön vuokra-asunnossa, mutta pitäisimme nykyisen melko miellyttävän elintason, meillä jäisi kaiken järjen mukaan edelleen säästöön se “vuokranvertainen”. Samaan yhtälöön päädyttäisiin, jos ostaisimme samasta tai samantapaisesta lähiöstä perheasunnon.

Mitäpä vuokranvertaisella saisi? Toinen tai molemmat meistä aikuisista voisi siirtyä tekemään töitä lyhennetyllä työajalla. Koska kummallakin tämä onnistuisi ja lisäksi meillä kummallakaan ei ole käytännöllisesti katsoen ollenkaan muodollista työaikaa, voisimme ottaa pojan pois päivähoidosta. Säästyisi 200 euroa, joka nykyään menee päivähoitomaksuun kuukaudessa.

Itse olen aina ollut sitä mieltä, ettemme tarvitsisi myöskään autoa. Auton leasing-sopimuksen päättäminen toisi taas muutaman sata euroa lisää selvää rahaa kuukaudessa yhteiseen pottiin. Alamme lähestyä jo nettosummia, jolla toisen meistä kannattaisi jäädä kokonaan kotiin.

Kun vieläpä poikamme on kotihoidontuki-iässä eli valtio ja kunta toistaiseksi tukisivat kotona olemista muutamalla sadalla eurolla kuukaudessa, ei toisen todellakaan tarvitsisi ainakaan leivän syrjässä kiinni pysymisen vuoksi käydä töissä.

Huomionarvoista on, että tällä laskutavalla olisimme siis edelleen lähestulkoon samalla elintaso-oksalla. Taloa, jota varten säästämme, ei ole vielä olemassa. Joutuisimme luopumaan vain haaveesta ja autosta. (Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että pitkällä tähtäimellä joutuisimme luopumaan myös matkustelusta ja muusta laajemman skaalan ylellisyydestä, koska talosäästämisen nimissä tällaiset aktiviteetit ovat tällä hetkellä minimissä, ja nämä laskelmat perustuvat nimenomaan nykyiseen tilanteeseen.)

Lienee sanomattakin selvää, että tämä oli puhdasta spekulaatiota. Teimme kumpikin kuin yhdestä suusta raa’an havainnon: emme aio muuttaa mitään. Vaatii tietyistä illusioista luopumista, että rohkenee myöntää asian ääneen: työssäkäyminen ja talonrakentaminen ovat nimenomaan arvovalintoja.

maanantaina, tammikuuta 03, 2005

Katse on yhteistoimintaa

Jännää, että lukemassani väitöskirjassa, jonka pohjana on tutkimus lasten yhteistoiminnasta, käsitetään myös toisen toiminnan seuraaminen, ajelehtiminen ja muu ei-toiminta yhteistoimintana. En ole koskaan tullut ajatelleeksi näin kirjaimellisesti, että suuntaamalla katseen toisen ihmisen tekemisiin, olen katseen kohteen kanssa yhdessä toimimassa, vaikkakin eri roolissa.

Toki katse on tärkeä. Hyvin usein ollaan tietoisia siitä, että joku toinen katselee. Toisen katseen alla eläminen ja toimiminen voi olla epämiellyttävä tunne. (Juuri) kukaan ei halua joutua tirkistelyn kohteeksi. Nainen miehen katseen kohteena etc. etc. – ihan peruskamaa jos vaikka minkä tieteenalan tutkimuksessa.

On uusi ajatus, että se, että minua seuraillaan, on kannustettavaa. Minun ja minua seuraavan henkilön suhteesta voi syntyä jotain uutta, tuottavaa, luovaa, opettavaista.

Lapsen kehityksessä tällainen seurailu on kai oleellista. [Väitöskirja ei ole (vielä) tätä sanonut, mutta ajatus on mielenkiintoinen. Kunpa päätelmissä elaboroitaisiin tätä vähän.] Lapsi oppii ja saa ideoita omaan toimintaansa seuraamalla mitä muut tekevät. Tämä ajatus tuo mielestäni mukavasti esille sen, miten tärkeää on sallia lapsen elo ja olo yhteisön osana ja tukea erilaisia yhteistoiminnan mahdollisuuksia, ei siis pelkästään lasten välisissä leikkitilanteissa, vaan lapsen ja kenen tahansa välillä milloin vain.

Hupaisaa on väitöstutkimuksessa myös, että pienten lasten yleisin tapa aloittaa yhteistoiminta (arkikielessä ehkä voisi sanoa leikki) on kiinnittää huomio toisella lapsella olevaan esineeseen tai suorastaan anastaa se. Tässäkin katse on avainasemassa. Vasta kun lapsi näkee, mitä toinen lapsi lelulla tekee, se tajuaa: tuo olisi kätevä minullakin, minäkin haluaisin tehdä noin. Ja naps, lelu tänne!